Programma Herdenken Bevrijdingsdag

Elk jaar op 5 mei vindt in Wageningen de herdenking van de capitulaties plaats. Onderdelen van het uitgebreide programma zijn de herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk, de Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 mei plein en aansluitend het Bevrijdingsdefilé.

 

Het militaire Bevrijdingsdefilé is een begrip in de Nederlandse samenleving. In het Bevrijdingsdefilé in Wageningen ligt de nadruk op de capitulaties van Duitsland en Japan.

 

Aan het defilé nemen onder anderen veteranen, historische voertuigen en muziekkorpsen mee. Met veel vlag- en muzikaal vertoon is het Bevrijdingsdefilé, naast een waardig en stijlvol evenement, tevens een aantrekkelijk schouwspel zijn voor het aanwezige publiek.

 


Nationale Herdenking Capitulaties 1945

Locatie: 5 Mei plein, Wageningen

Tijd: 15.00 - 15.30 uur

 

De Internationale Herdenkingsplechtigheid Capitulaties 1945 vindt elk jaar op het 5 Mei plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument plaats. Deze activiteit is de kern van Bevrijdingsdag. Op dit moment worden de offers van de geallieerden voor de bevrijding van Nederland herdacht.

 

De plechtigheid zal worden bijgewoond door de Commandant der Strijdkrachten de Gen. Tom Middendorp en nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders. De plechtigheid begint met een vlaggenceremonie gevolgd door jaarlijks vaste en wisselende elementen.


De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers ondersteunen muzikaal de ceremonie van het vlagsteken van de Militaire Attachés uit de geallieerde landen.


 


Bevrijdingsdefilé

Tijd: 15.30 - 16.30 uur

Locatie: Zie route

 

Aansluitend op de Herdenkingsplechtigheid begint het Bevrijdingsdefilé. De herdenking richt zich op de capitulaties 1945 en in het verlengde daarvan op de thema’s bevrijding, vrijheid en veiligheid. De nadruk in het Bevrijdingsdefilé ligt zoals gebruikelijk op de Tweede Wereldoorlog. 

 

In het Bevrijdingsdefilé nemen oud-strijders, oude en jonge veteranen en militaire erfopvolgers deel als eerbetoon aan de bevrijders, de WO-II veteranen en geallieerden. Hierin worden ze begeleid door vele binnen- en buitenlandse muziekkorpsen.

 

Maar ook de tweede en derde generatie veteranen is aanwezig. 

 

 

Samenstelling Bevrijdingsdefilé

Het Bevrijdingsdefilé is ingedeeld in 5 clusters. Elk cluster bestaat uit rijdende en/of lopende deelnemers en wordt voorafgegaan door een muziekkorps.

 

Onderstaande indeling is onder voorbehoud; de organisatie kan besluiten om tot 5 mei 2015 wijzigingen aan te brengen. In enkele clusters kunnen meerdere muziekkorpsen worden ingedeeld.

 

Cluster 1: Internationale WOII veteranen uit Groot Brittannië, Canada, de VS, België en Polen

Cluster 2: Nederlandse WOII veteranen, gevolgd door de Indiëveteranen

Cluster 3: Nederlandse Veteranen van missies na Indië tot heden. Korea-veteranen en Nieuw-Guinea-veteranen

Cluster 4: Internationale Erfopvolgers uit Canada, de VS, Frankrijk, België en Polen

Cluster 5: Nederlandse Erfopvolgers 

 

 

 

 


Foulkes Festival

Tijd: 10.00 - 19.00 uur

Locatie: Terrein de Dreijen van de Wageningen University

 

Voor meer informatie over het Foulkes Festival klik hier.