Wereldgesprek met...

29-08-2017 - De bblthk, Wageningen

Ad van Liempt interviewt Esther Captain (hoofd Kenniscentrum aan de Hogeschool van Amsterdam) en Anne-Ruth Wertheim (overlevende van de oorlog in Nederlands-Indië)

Wageningen45 nodigt u uit om onze nieuwe reeks Wereldgesprekken bij te wonen! In deze gesprekken worden toonaangevende gasten geïnterviewd over (actuele) thema’s op gebied van vrede, vrijheid, veiligheid en democratie.

 
We trappen deze nieuwe reeks af in het kader van de herdenking en viering van de Japanse capitulatie die een officieel einde maakte aan WOII. Dit vindt ieder jaar plaats op 15 augustus.

Op dinsdag 29 augustus interviewt Ad van Liempt Esther Captain en Anne-Ruth Wertheim. Zij spreken over Nederlands-Indië ten tijde van WOII: hoe zat het nu eigenlijk? De geschiedenis van Nederlands-Indië en de rol die Nederland daarin speelde was complex. Op deze avond ontrafelen wij de geschiedenis en laten u kennismaken met de feiten en de persoonlijke verhalen. Tijdens het interview bent u van harte welkom uw vragen te stellen.

Na afloop is er gelegenheid tot napraten en een drankje.
 
Locatie:         De bblthk, Stationsstraat 2, 6701AM Wageningen
Aanvang:       Inloop 19.45 uur, interview start om 20.00 uur
Kosten:          Gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening.
 
Aanmelden is verplicht in verband met beperkte capaciteit. U kunt zich direct aanmelden via e-mail naar educatie45@wageningen.nl.

 


 

Over de interviewer

Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio SportNOS-Laat en NOVA.

In 2000 was hij mede-oprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenis-programma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO.

Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht

 

 

 

 


 

Over Esther Captain

Dr. Esther Captain (1969) was tot voor kort hoofd onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, nu directeur kenniscentrum Hogeschool Amsterdam en vanaf 1 september senior onderzoeker bij het grote Indonesië-onderzoek.

Ze is gepromoveerd op haar studie over de ervaringen van Indische kampgevangenen. 

 

 

 

 


 

Over Anne-Ruth Wertheim

Mevrouw Anne-Ruth Wertheim (1934) werd geboren in Jakarta in Indonesië. Op zevenjarige leeftijd kwam zij terecht in een Japans kamp. Ze schreef over deze periode het boekje "De gans eet het brood van de eenden op”, gebaseerd op een ganzenbordspel dat ze destijds speelde met haar moeder. Mevrouw Wertheim heeft 23 jaar in Wageningen gewoond en was lerares Biologie aan het Wagenings Lyceum. Daarna hield zij zich bezig met ontwikkelingswerk in de educatie.