Bevrijdingsdefilé

Bevrijdingsdefilé

Bevrijdingsdefilé

Aansluitend op de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 begint het Bevrijdingsdefilé. Het Bevrijdingsdefilé is inmiddels een begrip geworden en trekt vele bezoekers uit het hele land. Met veel vlag- en muzikaal vertoon is het Bevrijdingsdefilé, naast een waardig en stijlvol evenement, tevens een aantrekkelijk schouwspel zijn voor het aanwezige publiek.

Het Bevrijdingsdefilé is een respectvol en feestelijk eerbetoon aan onze internationale bevrijders en hun erfopvolgers, aan nationale en internationale veteranen uit latere oorlogen, conflicten en missies, en actieve Nederlandse militairen van marine, land- en luchtmacht die zich op dit moment nog steeds inzetten voor onze vrijheid. De nadruk in het Bevrijdingsdefilé ligt zoals altijd op de Tweede Wereldoorlog.

Maar ook de tweede en derde generatie veteranen is aanwezig.

Samenstelling Bevrijdingsdefilé

Het Bevrijdingsdefilé is in principe ingedeeld in vijf clusters. Elk cluster bestaat uit rijdende en/of lopende deelnemers en wordt voorafgegaan door een muziekkorps. In enkele clusters lopen meerdere muziekkorpsen mee.

Cluster 1: Internationale WOII veteranen uit Groot Brittannië, Canada, de VS, België en Polen

Cluster 2: Nederlandse WOII veteranen, gevolgd door de Indiëveteranen

Cluster 3: Nederlandse Veteranen van missies na Indië tot heden. Korea-veteranen en Nieuw-Guinea-veteranen

Cluster 4: Internationale Erfopvolgers uit Canada, de VS, Frankrijk, België en Polen

Cluster 5: Nederlandse Erfopvolgers

Bevrijdingsdefilé Wageningen 5 mei 2017

null

Herdenken

In Nederland herdenken wij op 4 mei de militaire en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en latere missies van Nederlandse militairen. Het is en blijft belangrijk om stil te staan bij het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt.

null

Vieren

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

null

Educatie

Eén van de doelen van wageningen45 is het vragen van aandacht voor de wereldwijde vraagstukken van vrede, vrijheid en veiligheid. Door middel van ons educatieve programma streven wij naar bewustwording, dialoog en kennisoverdracht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief