Indische salon Wageningen

26-08-2017

 

Ieder jaar herdenken én vieren we op 15 augustus de capitulatie van Japan en het officiële einde van WOII voor het Koninkrijk der Nederlanden. Naar aanleiding hiervan heeft Wageningen45 een nieuw educatief programma ontwikkeld.Als onderdeel van dit programma organiseren wij op zaterdag 26 augustus 2017, in samenwerking met verpleeghuis Rumah Kita en ondersteund door het Indisch Herinneringscentrum, een Indische salon in Wageningen.
 
U kunt zich, onder het genot van een hapje en drankje, samen met schrijfster Griselda Molemans en de bewoners van Rumah Kita, verdiepen in de geschiedenis van Nederlands-Indië.

 

 


 

Dagprogramma

13.45 uur       Inloop

14.00 uur       Inleiding door Griselda Molemans


Griselda Molemans, schrijfster van het boek Opgevangen in Andijvielucht, zal een korte inleiding verzorgen over de periode na WOII waarin Nederlandse staatsburgers uit voormalig kolonie Nederlands-Indië naar Nederland kwamen en hoe zij in ons land werden ontvangen en opgevangen. Deze inleiding biedt een laagdrempelig, interactief aanknopingspunt voor de bezoekers en bewoners om met elkaar in gesprek te komen.

Tijdens en na afloop van de borrel is er gelegenheid om uw boek door Griselda Molemans te laten signeren.

14.30 uur       Borrel
Onder het genot van een hapje en drankje kunt u ongedwongen in gesprek gaan met de bewoners van verpleeghuis Rumah Kita. Zij kunnen u als geen ander vertellen over hun over de periode waarin zij naar Nederland kwamen en hun ervaringen met u delen.

16.00 uur       Einde

Deelname
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In verband met de beperkte capaciteit (max. 50 deelnemers), is inschrijven verplicht. U kunt zich direct aanmelden via e-mail naar educatie45@wageningen.nl.

 


 

Opgevangen in andijvielucht

Op 21 maart 2014 is de boekpublicatie ‘Opgevangen in andijvielucht'. De opvang van ontheemden uit Indonesië in kampen en contractpensions en de financiële claims op basis van uitgebleven rechtsherstel’ van onderzoeksjournalist Griselda Molemans verschenen. Het boek maakt korte metten met de term ‘de repatriëring’ en onthult de schokkende waarheid over de gedwongen komst van de grootste groep ontheemden ooit die haar toevlucht tot Nederland moest nemen. De epiloog van het boek vermeldt bewijsmateriaal voor in totaal tien openstaande claims tegen de Staat der Nederlanden, banken en verzekeraars. 

 


 

De Indische Salon is onderdeel van een gezamenlijk programma van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.