Wereldgesprek verborgen leven van ’n Joods meisje

Wereldgesprek met…

Wageningen45 nodigt u uit om Wereldgesprekken bij te wonen!
In deze gesprekken worden toonaangevende gasten geïnterviewd over (actuele) thema’s op gebied van vrede, vrijheid, veiligheid en democratie.


Dinsdag 20 november 2018

Oxford-hoogleraar Bart van Es verliet Nederland jaren geleden, maar één verhaal uit zijn kindertijd verliet hem nooit, het verhaal over het jonge Joodse meisje Lientje dat door zijn grootouders verborgen werd gehouden voor de nazi’s. Ze voedden het meisje op als hun eigen dochter, maar decennia na de oorlog werd het contact plots verbroken. Wat is haar verhaal? En wat veroorzaakte die diepe breuk?

Als Van Es Lientjes poëziealbum op een dag in handen krijgt, besluit hij haar op te zoeken. Ze is inmiddels in de tachtig en woont in Amsterdam. Tussen hen ontstaat een bijzondere vriendschap, maar Lientjes verhalen brengen ook verschrikkelijke gebeurtenissen aan het licht.


Op dinsdag 20 november interviewt Ad van Liempt Bart van Es en Lien de Jong over het boek: ‘Ver-geet-mij-niet’. Ver-geet-mij-niet is een verhaal over tegenstrijdigheden – over grote moed en vrijgevigheid, maar ook over verkeerde intenties en diepe wonden. Over hoe onze pijnlijkste ervaringen ons vormen en hoe we ermee in het reine kunnen komen, zelfs een mensenleven later.

Na afloop van het Wereldgesprek is er gelegenheid tot napraten en een drankje.

Datum:           Dinsdag 20 november 2018
Locatie:          De bblthk, Stationsstraat 2 in Wageningen
Aanvang:       Inloop 19.45 uur, interview start om 20.00 uur
Kosten:          Gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening

Aanmelden is verplicht in verband met beperkte capaciteit. U kunt zich direct aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected].


Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio SportNOS-Laat en NOVA.

In 2000 was hij mede-oprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenis-programma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO.

Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht.


Bart van Es (1972) is hoogleraar Engelse literatuur aan de Universiteit van Oxford. Hij promoveerde in Cambridge en schreef verscheidene boeken, waaronder Shakespeare’s Comedies (2013). Hij is geboren in Nederland en woont nu met zijn gezin in Groot-Brittanië.