Humans of Freedom

Humans of Freedom

Humans of Freedom

Humans of Freedom is een portretserie waarbij mensen op straat in Wageningen zijn gefotografeerd door Merith (The Dance Part) en Lydia (MALU). Zij zijn de straat opgegaan met twee vragen:

  • Wat zou je doen als er geen angst meer zou zijn?
  • Hoe plaats jij verzet in deze tijd?

Beide vragen hebben betrekking tot de thema’s van Wageningen45. Angst heeft veel te maken heeft met vrijheid, veiligheid en vrede. Daarnaast is 2018 het ‘Jaar van Verzet’, waardoor verzet extra onder de aandacht is gebracht.

Foto Masha Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart

“Ik woon al vijf jaar in Nederland en ik voel me hartstikke veilig. Ik kom zelf uit Rusland,* ik wil niet zeggen dat dat land helemaal vol zit met vijanden en regimes, maar wel meer dan hier. In Nederland kunnen en moeten mensen extra blij zijn, omdat dit zo’n veilige plek is in vergelijking met veel andere landen.

Het grootste verschil tussen Rusland en Nederland is, denk ik, de controle. Hier kan ik alles lezen, ik kan alles zeggen, ik kan op straat zeggen wat ik wil en wat ik voel. Vroeger was dat in mijn land ook zo, maar sinds een paar jaar is dat totaal veranderd. Mensen worden gecontroleerd. De regering controleert Facebook en andere sociale media. Ook politieagenten en soldaten, zij kunnen altijd zeggen: Mevrouw, wees voorzichtig met uw woorden en uw gedachten.
Ik kom zelf uit een journalistieke hoek en veel vrienden van mij moesten de afgelopen jaren vluchten naar Kiev, omdat ze niet mogen schrijven en zeggen wat ze vroeger wel konden.

*(Ze komt uit De Krim, een schiereiland aan de kust van Oekraïne, en valt sinds een aantal jaren onder Rusland)

Foto Morits Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Diana Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Marcel Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart

“Zonder angst zou ik heel vrolijk zijn. Dan zullen de mensen wel heel vrolijk zijn. Dat is wat ik denk. De meeste tijd leef ik angst vrij en op die manier probeer ik te doen wat ik belangrijk vind. In de tijden dat ik angstig ben probeer ik te achterhalen wat me dan bang maakt om te kijken of ik dat zelf op kan lossen.

Verzet zou ik in deze tijd inititief plaatsen. Niet negatief, dat je iets moet buiten houden, maar andersom, dat je dus probeert tot iets te komen wat nieuw is. Het kan een wandeling zijn die je doet met iemand die van je houdt of een museum bezoekt met iemand.

Zou er niet ook een zesde mei kunnen zijn? Vier mei is dodenherdenking, dat gaat over alle mensen die zich hebben opgeofferd om vrijheid mogelijk te maken. Op 5 mei,  Bevrijdingsdag vieren we dat we niet onder het juk van een dictator zijn. Maar 6 mei zou de dag voor verzoening kunnen zijn. Dus dat je weer een stap verder gaat. Dat zou ik bijzonder vinden, als mensen warm worden voor dat idee.”

Foto Ceylan Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Jaap verzet Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart

“Bij verzet, in deze tijd, denk ik aan alle communicatiemiddelen. Dat is misschien ook een beetje inherent aan mijn leeftijd. Ik merk dat ik zelf ook heel snel de neiging heb om mij met m’n telefoon bezig te houden, door er steeds op te kijken. Tegelijkertijd ervaar ik ook heel veel verzet. Een constante strijd. Is de weerstand nu groter, of moet ik toch even kijken? En dat is een stukje persoonlijk, maar je kunt het ook mondiaal bekijken. Als verzet omgezet kan worden in daadkracht zouden er hele mooie dingen kunnen ontstaan. Op dit moment zijn er zoveel kleine eilandjes, kleine groepen mensen die zich ergens tegen verzetten, het zou mooier zijn als ze veel meer gaan verbinden met elkaar. Dat gebeurt helaas nog te weinig.”

Foto Thea Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Bob Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Leonie Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Morits Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Britt Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Anna Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Thea Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Jaap Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
Foto Anna Humans of Freedom Wageningen45 verzet ©thedancepart
Foto Ceylan Humans of Freedom Wageningen45 ©thedancepart
null

Herdenken

In Nederland herdenken wij op 4 mei de militaire en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en latere missies van Nederlandse militairen.

null

Vieren

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven.

Foto wereldgesprek

Educatie

Wageningen45 zet zich in als platform voor vrede en vrijheid en stimuleert het maatschappelijke en politieke debat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief