Vrijheidscolleges

Vrijheidscolleges

Vrijheidscolleges

Ieder jaar staan in de aanloop naar en op 5 mei Vrijheidscolleges op het programma. Dit is een serie lezingen die (meestal) door bekende en/of prominente Nederlanders wordt gehouden. Vrijheidscolleges wil aan de hand van de Four Freedoms een bijdrage leveren aan het debat over vrijheid en actuele onderwerpen agenderen. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Iedere spreker gaat in op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.

Vrijheidscolleges is een samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in tien provincies in Nederland. In Wageningen komen de volgende sprekers:

Spreker:         Herman Pleij
Datum:           dinsdag 17 april 2018

Spreker:         Tinkebell
Datum:           dinsdag 24 april 2018

Spreker:         Jan Terlouw
Datum:           zaterdag 5 mei 2018

De toegang tot deze colleges is gratis. Reserveren kan vanaf 1 maart via de website van Vrijheidscolleges en vinden plaats in De bblthk Wageningen.

Fresku

Dankzij een samenwerking van Vrijheidscolleges, Wageningen45 en Pantarijn, geeft rapper Fresku in april een Vrijheidscollege in de Wageningse middelbare school. Tijdens dit college, die uitsluitend voor de leerlingen van het Pantarijn bedoeld is, gaat hij in op Four Freedoms van Roosevelt.

Fresku’s maatschappelijke betrokkenheid komt tot uiting in ludieke acties en in zijn songteksten. Hij speelde zich als rapper in 2008 met het nummer ‘Brief aan Kees’ in de kijker bij TopNotch-baas Kees de Koning en tegelijk ook bij de Nederlandse muziekscène. Hij maakte met regisseur Teemong opvallende video’s rond Gino Pietermaai, zijn creatie van de stereotype Antilliaan. Later creëerde hij Willy Keurig, de blanke man uit Brabant. Beide maken ook deel uit van de theatershow ‘Welkom bij de Fresku Show’.

www.fresku.com

null

Herdenken

Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal.

null

Vieren

Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal. Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal.

Foto wereldgesprek

Educatie

Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal. Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief