Op de hoogte blijven van het corona nieuws?

Lees meer

Capitulaties

Wageningen45

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) biedt een platform voor vrede, vrijheid en veiligheid. Eén van de doelen hierbij is het vragen van aandacht voor de wereldwijde vraagstukken van vrede, vrijheid en veiligheid.

Door middel van ons educatieve programma streven wij naar bewustwording, dialoog en kennisoverdracht.

DUITSE CAPITULATIE 5 MEI 1945

DUITSE CAPITULATIE 5 MEI 1945

Op 5 mei 1945 werd in Hotel De Wereld in Wageningen onderhandeld over de capitulatievoorwaarden van de Duitse strijdkrachten in Nederland. Aan Duitse zijde was o.a. generaal Blazkowitz en aan geallieerde zijde o.a. luitenant-generaal C. Foulkes van het 1e Canadese leger aanwezig. Z.K.H. Prins Bernhard was aanwezig bij de onderhandelingen. Op 6 mei 1945 is in de Aula van de Landbouwhogeschool (naast Hotel De Wereld) de capitulatie daadwerkelijk getekend.

Vrede, vrijheid en veiligheid zijn thema’s die in het educatieve programma onder de aandacht worden gebracht met als doel een wezenlijke bijdrage te leveren aan een weerbare en democratische samenleving die zich realiseert dat vrede, vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn. De thema’s en onderwerpen worden besproken in relatie met de Tweede Wereldoorlog en in relatie met de actualiteit.

JAPANSE CAPITULATIE 15 AUGUSTUS 1945

JAPANSE CAPITULATIE 15 AUGUSTUS 1945

Anders dan vaak gedacht, kwam er pas op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Op deze datum besloot Japan over te gaan tot overgave, welke op 2 september 1945 op de USS Missouri werd ondertekend. Japan bezette op dat moment Nederlands-Indië, dat officieel tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde.

W45 wil de Japanse capitulatie meer onder de aandacht brengen, met name in de regio Wageningen. Daarnaast wil W45 ook de bewustwording over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de betekenis hiervan voor de Nederlandse geschiedenis, vergroten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief