Brienvenactie

Ode aan de veteranen: 166 Nederlandse WOII-veteranen verrast met een bedankbrief

Gelderse scholieren schreven dankbrieven aan ruim 500 WOII-veteranen

In de afgelopen maanden hebben scholieren uit Wageningen, Arnhem en Nijmegen een dankbrief aan ruim 500 nog in leven zijnde WOII-veteranen, die op Nederlands grondgebied hebben gevochten, geschreven. Al deze veteranen, uit Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Verenigde Staten, Polen en Noorwegen krijgen een persoonlijke brief, geschreven door leerlingen van de Wageningse Scholengemeenschap Pantarijn of de Montessori Colleges uit Arnhem en Nijmegen. Op vrijdag 22 april 2022 werden de 166 Nederlandse veteranen verrast door vrijwilligers, die de brieven persoonlijk langsbrengen. De internationale brieven gingen eerder op de post zodat ze op tijd, vóór 5 mei, aankomen. 

Mevrouw Nap-Hasselaar: "wat geweldig dat deze scholieren met dit thema bezig zijn geweest. Ik ben destijds geprobeerd mijn steentje bij te dragen voor onze vrijheid. Ik deed al verzetswerk voordat ik wist dat ik in het verzet zat. Mijn vader stuurde mij op een boodschap die ik simpelweg uitvoerde. Ik voel me heel erg vereerd met deze dankbrief!". Ook meneer Melse is verrast: "Het geeft zo'n warm gevoel, te beseffen dat ook nieuwe generaties zich zo met het onderwerp 'vrijheid' bezighouden".

In 2021 is het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties (Wageningen45) gestart met een uniek project om onze WOII-veteranen te blijven eren en danken. Afreizen naar Wageningen werd door de pandemie en de heel hoge leeftijd van de veteranen steeds moeilijker. Daarom is een actie bedacht waarbij middelbare scholieren tussen de 12 en 16 jaar gevraagd zijn een bedankbrief te sturen naar alle nog in leven zijnde WOII-veteranen die op Nederlandse bodem hebben gevochten voor onze vrijheid. In deze brief beschrijft de leerling hoe hij/zij zelf naar vrijheid kijkt. Met deze woorden willen we alle veteranen die op Nederlandse bodem hebben gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog eren en danken. En brengen we met deze brief een deel van Wageningen naar hun thuis! 

Na de ontroerende ontvangst van de brieven van vorig jaar mochten we dit jaar niet alleen rekenen op de steun van leerlingen van Pantarijn uit Wageningen maar schrijven nu ook leerlingen van de Montessori Colleges in Arnhem en Nijmegen bedankbrieven! De dankbrieven worden verstuurd naar ruim 500 veteranen wereldwijd. Op vrijdag 22 april reden ca. 40 vrijwilligers door het hele land om de brieven naar de Nederlandse WOII veteranen persoonlijk te overhandigen. 

Dhr. Both ontvangt een brief: brievenactie 'Ode aan de veteranen' Dhr. Wilbrink ontvangt een brief: brievenactie 'Ode aan de veteranen'

Op vrijdag 22 april werden 166 Nederlandse WOII-veteranen verrast met persoonlijke brieven, geschreven door middelbare scholieren van RSG Pantarijn, Montessori Colleges Arnhem en Nijmegen! In deze brieven eren en bedanken de Verschilmakers van morgen (de leerlingen), de Verschilmakers van toen: WOII-veteranen die op Nederlandse bodem hebben gevochten voor onze vrijheid.

Zo’n 40 vrijwilligers hebben door het hele land de brieven naar de Nederlandse WOII- veteranen gebracht, om deze persoonlijk te overhandigen. De ruim 500 internationale WOII-veteranen krijgen de brief per post!

De brieven werden, samen met bossen tulpen, uitgedeeld door burgemeester Floor Vermeulen en bestuurslid van Wageningen45 Tanja Haseloop-Amsing: kijk mee! #MaakHetVerschil

Rechtstreeks geheugen 

Al 77 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. Het levende en sprekende geheugen van de bevrijding. Een geheugen dat in de komende decennia zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsbakens relevanter dan ooit. Hoe maken we het verhaal van Wageningen, het verhaal van vrijheid toekomstbestending? Ook zonder de directe getuigenissen: wie zijn de nieuwe verschilmakers? En juist daarom zijn de scholieren van de Pantarijn geactiveerd om deze dankbrieven te schrijven én na te denken over het begrip ‘vrijheid’.
Programma Wageningen45 LIVE

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI