Op de hoogte blijven van het corona nieuws?

Lees meer

Historie

Duitse Capitulatie 5 mei 1945

Duitse Capitulatie 5 mei 1945

Nadat Adolf Hitler op 30 april 1945 zelfmoord had gepleegd, kwam de overgave van Duitsland in een stroomversnelling. Op 4 mei werd op de Lüneburger Heide (Niedersachsen, ten zuiden van Hamburg) een document getekend dat de onvoorwaardelijke capitulatie inhield van het Duitse leger in Nederland, Noordwest-Duitsland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken. De volgende dag, op 5 mei 1945, overhandigde de Canadese luitenant- generaal Charles Foulkes in aanwezigheid van o.a. Z.K.H. Prins Bernhard (als hoofdcommandant Nederlandse Binnenlandse strijdkrachten) in Hotel De Wereld in Wageningen de capitulatievoorwaarden aan de Duitse generaal Blaskowitz. 

Orders of Surrender

Orders of Surrender

Dit document werd door beide generaals ondertekend. Op 6 mei 1945 werden in de Aula van de Landbouwhogeschool (naast Hotel De Wereld) de ‘Orders of Surrender’ verder uitgewerkt. In dit document stond exact omschreven hoe de Duitse troepen zich moesten gedragen, voordat ze zouden worden ontwapend. Ook kregen de geallieerden alle informatie over de Duitse troepensterkte, militaire voorraden, mijnenvelden, voorraden, etc. De ondertekening van de capitulatievoorwaarden door generaal Foulkes en generaal Blaskowitz op 5 mei 1945 in Hotel De Wereld, is de geschiedenisboeken ingegaan als het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Sindsdien vieren we ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag.

Japanse Capitulatie 15 augustus 1945

Japanse Capitulatie 15 augustus 1945

Anders dan vaak gedacht, kwam er pas op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Op deze datum besloot Japan over te gaan tot overgave, welke op 2 september 1945 werd getekend. Japan bezette op dat moment een aantal Aziatische landen waaronder Nederlands-Indië, dat officieel tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde. In de ochtend van 6 augustus 1945 dropten de Verenigde Staten een allesverwoestende atoombom op de Japanse havenstad Hiroshima. Drie dagen later volgde een tweede atoombom op de stad Nagasaki. Hiermee dwongen de Amerikanen de Japanners op de knieën en op 15 augustus 1945 capituleerde Japan onvoorwaardelijk. Hiermee kwam een eind aan de Tweede Wereldoorlog die op 2 september 1945 op de USS Missouri in de baai van Tokyo officieel werd bekrachtigd.

Bevrijdingsdag in Wageningen

Bevrijdingsdag in Wageningen

Tien jaar na de capitulatie – in 1955 – werd in Wageningen de bevrijding groots gevierd met een defilé van veel binnen- en buitenlandse WO II-veteranen. Het defilé werd afgenomen door H.M. Koningin Juliana en Z.K.H. Prins Bernhard. De herdenking van de Duitse capitulatie is sindsdien vijfjaarlijks groots gevierd.

Z.K.H Prins Bernhard werd in 1975 benoemd tot ereburger van de gemeente Wageningen en was vanaf dat moment elk jaar op 5 mei aanwezig in Wageningen. De herdenkingen richtten zich toen nog uitsluitend op de capitulatie van de Duitse strijdkrachten in Nederland. Vanaf 1982 werd op 5 mei in Wageningen ook de capitulatie van Japan herdacht.

In 1987 was de herdenking in aanwezigheid van H.M. Koningin Beatrix, Z.K.H. Prins Claus en Z.K.H. Prins Bernhard. Bij die gelegenheid nam de koningin een militair defilé af waaraan ook, in beperkte mate, WOII-veteranen deelnamen. In 1988 werd voor de eerste keer een defilé gehouden waarbij Z.K.H. Prins Bernhard optrad als parade-inspecteur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief