Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat gaat er – ondanks corona - rondom 4 & 5 mei concreet gebeuren?

We respecteren en volgen de noodzakelijke maatregelen van de bevoegde instanties om het Coronavirus te bestrijden. Het uitgangspunt is daarom een online-programma, waarvan we zeker weten dat het door kan gaan! Dit jaar staan we stil bij 76 jaar vrijheid met een agenda gevuld met corona-proof activiteiten, zoals: Vrijheidscolleges, de Muzikale Tour vd Vrijheid, Wageningen45 LIVE, de Bevrijdingsvuurceremonie en meer. Klik hier voor de gehele agenda.

Wat is het thema van Wageningen45?

Al 76 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. Het levende en sprekende geheugen van de bevrijding. Een geheugen dat in de komende decennia zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsbakens relevanter dan ooit. Hoe maken we het verhaal van Wageningen, het verhaal van vrijheid toekomstbestending? Ook zonder de directe getuigenissen: wie zijn de nieuwe verschilmakers? Hoe doe je dat zelf? Het thema is daarom: ‘Vrijheid: jij maakt het verschil’

Wat is een verschilmaker precies?

Wereldwijd staan vrijheden en verworvenheden (opnieuw/nog steeds) onder druk. 40% van de wereldbevolking leeft in een regressieve samenleving, waar vrijheden actief achteruitgaan. Bakens van vrijheid: vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, levensovertuiging, kiesrecht en seksuele vrijheden staan wereldwijd ter discussie, soms óók in Nederland. Dit is daarom hét moment om opzoek te gaan naar de verschilmakers van nu en hen aan het woord te laten. Wat leer jij van de bevrijders uit 1945? Hoe bewaken we met elkaar de bakens van onze vrije maatschappij? Wat doe je als jouw eigen vrijheid of die van een ander op het spel staat? Kortom: hoe maak jij het verschil?

Gaat de bevrijdingsvuurceremonie door?

We respecteren en volgen de noodzakelijke maatregelen van de bevoegde instanties om het Coronavirus te bestrijden, daarom zal het programma rondom de Bevrijdingsvuurceremonie online plaatsvinden. Live wordt de ceremonie uitgezonden via NOS en Omroep Gelderland, graag nodigen we je dan ook uit om mee te kijken en samen te herdenken op 4 mei.

Kan ik meedoen aan de bevrijdingsvuurestafette of het vuur ergens ophalen?

Tijdens de Bevrijdingsvuurceremonie zal in aanwezigheid van de burgemeester van Wageningen en de voorzitter van Wageningen45 het bevrijdingsvuur worden opgehaald en worden verspreid door 12 verschilmakers in 12 provincies. Vanwege de coronamaatregelen
is het dit jaar helaas niet mogelijk om de bevrijdingsvuurestafette op de traditionele manier, samen en fysiek, te beleven of het vuur ergens op te halen. Via Wageningen45 LIVE beleven we samen het hele programma, inclusief de bevrijdingsvuurceremonie, online.

Hoe kan ik de activiteiten volgen?

Tijdens de herdenking en viering van 4 & 5 mei presenteren we Wageningen45 LIVE: een programma/livestream vanuit een centrale plek in Wageningen. Daar vandaan doen we verslag van alle activiteiten/ceremonies en nieuwsfeiten. De livestream is op 4 & 5 mei te volgen via www.wageningen45.nl Tot die tijd op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op social media en doe vooral mee via #MaakHetVerschil!

Hoe is de verkeerssituatie rondom het 4 en 5 mei-plein?

Door de coronacrisis herdenken en vieren we op 4 en 5 mei ook dit jaar met name digitaal en zijn er helaas geen publieksevenementen mogelijk op deze dagen. Toch kunnen en willen we 4 en 5 mei niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Op 4 en 5 mei worden op het 5 Mei plein (rondom Hotel de Wereld) en aan de Generaal Foulkesweg (bij het Nationale Vrijheidsvuurmonument) speciale TV-uitzendingen rondom dit thema gemaakt. Uiteraard volgen we altijd de geldende coronamaatregelen, daarom zijn deze uitzendingen helaas niet toegankelijk voor publiek. Om deze opnames volgens de coronamaatregelen veilig te kunnen laten plaatsvinden, moeten net zoals vorig jaar, een gebied afzetten. Bewoners in het gebied hebben inmiddels een brief ontvangen, deze vindt u hier.  

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI.

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
4en5mei@wageningen.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI