Kijk mee: Wageningen45 LIVE

In Wageningen45 LIVE wordt met talloze reportages, optredens en activiteiten invulling gegeven aan het thema ‘Vrijheid: Jij maakt het verschil!’. Bekende onderdelen als het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en een (aangepast) Bevrijdingsfestival volg je hier LIVE in het programma.

Hieronder vind je het volledige programma van Wageningen45 LIVE met alle informatie per programma-onderdeel.

Kijk hier fragmenten terug

Wageningen45 in beeld

Bekijk alle video's

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Splinter

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Loiza Lamers

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Nazmiye

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Ellen ten Damme

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Lakshmi

Wageningen45 LIVE - verschilmakers Tommy & Rowan

Muzikale Tour van de Vrijheid - Wageningen

Muzikale Tour van de Vrijheid - Ooijpolder

Muzikale Tour van de Vrijheid - Dinxperlo

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Splinter

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Loiza Lamers

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Nazmiye

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Ellen ten Damme

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Lakshmi

Wageningen45 LIVE - verschilmakers Tommy & Rowan

Muzikale Tour van de Vrijheid - Wageningen

Muzikale Tour van de Vrijheid - Ooijpolder

Muzikale Tour van de Vrijheid - Dinxperlo

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Splinter

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Loiza Lamers

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Nazmiye

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Ellen ten Damme

Wageningen45 LIVE - verschilmaker Lakshmi

Wageningen45 LIVE - verschilmakers Tommy & Rowan

Muzikale Tour van de Vrijheid - Wageningen

Muzikale Tour van de Vrijheid - Ooijpolder

Muzikale Tour van de Vrijheid - Dinxperlo

Programma 4 mei 

12-00 - 13.00 uur - Aftrap Wageningen45 LIVE

Onder leiding van presentatrice Liesbeth Staats trappen we de herdenking en viering af. Met burgemeester Geert Van Rumund en razende Wageningen45-reporter Alberto en diverse gasten. Waaronder de voorzitter en de directeur van Wageningen45: zij geven uitleg over het programma van 4 en 5 mei in Wageningen.

13.00 – 14.30 uur - Maak het verschil!

De introductie van het begrip ‘Verschilmaken’. Met namens het Vfonds Lisette Mattaar en Krystel van Dinter. Ook is er aandacht voor de Herdenkingsexpositie van de 4 mei-werkgroep.

Maak ook het verschil, klik hier! #MaakHetVerschil

14.30 – 16.00 uur - Geef jij de vrijheid door?

Studenten van het Technova College over de expo van hedendaagse verschilmakers in Wageningen. Gedeputeerde Peter ’t Hoog neemt ons mee in het nieuwe programma ‘Vrijheid’ van de Provincie Gelderland. We zien vrijheidslessen, gegeven door wethouder Leo Bosland. En Masood Eslami, verschilmaker Wageningen45, met een tomeloze inzet voor de stad en haar inwoners.

16.00 – 17.00 uur - Wageningen 1940-1945

Een terugblik naar het Wageningen van toen. Met verhalen over de Open Joodse Huizen, een reportage bij De Casteelse Poort én een verslag van de open expo in de stad: ‘de verschilmakers van toen’.

17.00 – 18.30 uur - Wereldgesprek ‘Ontsnapt aan vernietiging’

Frénk van der Linden gaat in gesprek met twee speciale gasten: Betty Mock en Rob van Moscou met als thema: Hoe overwin je een grote oorlogswond? Als joodse wezen - geen familie - werden zij geadopteerd door twee zussen in het Gooi. Zij verloren beiden hun ouders en tientallen andere verwanten in de concentratiekampen van de Nazi's.

Lees hier meer over het wereldgesprek! 

18.30 – 20.10 uur - Lokaal Herdenkingsprogramma

Registratie van verschillende memorabele herdenkingsiconen in samenwerking met de 4 mei-werkgroep en uitgezonden via RTV Rijnstreek. O.a. aandacht voor de herdenkingsexpositie, Joods monument de Levenspoort én het Coventry-gebed. Vanaf 19.50 live-uitzending met om 20.00 twee minuten stilte in aanwezigheid van burgemeester Geert Van Rumund.

20.10 - 21.00 uur - Concert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine

Compilatie van liveoptredens van de Marinierskapel gespeeld over de hele wereld, ter gelegenheid van Dodenherdenking in Wageningen – i.s.m. RTV Rijnstreek.

21.00 – 21.20 uur - Voorbeschouwing 'Jij maakt het verschil'

Wageningen45-reporter Alberto neemt ons mee achter de schermen waar de voorbereidingen voor het programma ‘Jij maakt het verschil’ in volle gang zijn.

Maak ook het verschil, klik hier! #MaakHetVerschil

21.20 – 22.30 uur - Jij maakt het verschil!

Stel dat er ergens in de wereld een hotel staat waar de vrijheid te gast is. Dit hotel staat in Wageningen: Hotel de Wereld. Vanaf 2021 verblijven daar jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei bijzondere verschilmakers. Mensen met een indrukwekkend verhaal: Splinter Chabot, Ruben Hein, Lakshmi, Jean-Luc Murk, Loiza Lamers, Tommy & Rowan, Nazmiye Oral, Dante Kedde, Masood Eslami, Ellen ten Damme, Natascha van Weezel, Lol Fioole en Inez Valize en Krystel van Dinter. Allemaal verschilmakers die een ode aan onze bevrijders en vrijheid brengen – i.s.m NOS & Omroep Gelderland.

22.30 – 23.50 uur - Voorbeschouwing ontsteken Bevrijdingsvuur

Wageningen45-reporter Alberto neemt ons mee achter de schermen waar hij een aantal verschilmakers spreekt.

23.50 – 00.10 uur - Ontsteken bevrijdingsvuur

Ceremonie van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur met de 14 verschilmakers, in aanwezigheid van burgemeester Geert Van Rumund – i.s.m NOS & Omroep Gelderland.

Klik hier voor meer info over de Bevrijdingsvuurceremonie!

Programma 5 mei

08.00 – 10.00 uur - Vroege Vrije Vogels

Een warm welkom bij Hotel de Wereld en een reportage over het Vrijheidskwartier. Ook gaan we naar de Rijn IJssel Vakschool in Wageningen om te zien hoe de studenten de laatste hand leggen aan de Vrijheidsboxen die op 5 mei verspreid worden. En een gesprek met prof.dr.ir Han van Dijk hoogleraar aan de WUR over conflictpreventie op internationaal niveau.

10.00 – 11.30 uur – Veteranen in beeld

Programma samengesteld i.s.m. Stichting Unit Victor en Veteranenshop, ondersteund door VeteranenTV. Een programma voor en door veteranen. Over respect voor veteranen, het belang van zichtbaarheid en erkenning door burgers. En over behoud van historische verhalen en geschiedenis. Tafelgast Eleanor Boekholt-O'Sullivan, Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, vertelt over haar loopbaan binnen de luchtmacht, waar ze in 2016 als eerste vrouwelijke vliegbasiscommandant aantrad.

Verder de zoektocht naar het verleden van Pieter de Koning’s grootvader Simon. Vermoedelijk is de verzetsstrijder gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte, maar de onzekerheid over zijn laatste levensdagen en rustplaats laat Pieter tot op heden niet los. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Joepie Thijssen, beter bekend als singer-songwriter Joe Tennessee. Tot slot vertelt Colin Bal over één van zijn persoonlijke missies: het in ere herstellen van een verwaarloosd herdenkingskruis voor veteranen.

11.30 – 12.00 uur - Voorbeschouwing Nationale Herdenking Capitulaties 1945

Met o.a. directeur Paul Hoefsloot van het Nederlands Veteraneninstituut, een terugblik op de succesvolle dankactie voor veteranen en een kijkje op het 5 Mei plein.

Lees hier meer!

12.00 – 13.00 uur - Nationale Herdenking Capitulaties 1945

Liveregistratie van de Nationale Herdenking. Wageningse scholieren van SG Pantarijn hebben alle WOII-veteranen een speciale dankbrief geschreven. Een aantal van deze veteranen zien we (op video) terug tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei. In aanwezigheid van minister van defensie Ank Bijleveld, acht militaire attachees en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang lezen een aantal leerlingen de brieven voor. Onder toeziend oog van alle aanwezigen worden de vlaggen gehesen en de Last Post gespeeld door de fanfare ‘Bereden Wapens’.

Lees hier meer over de Nationale Herdenking!

13.00 – 13.30 uur - Ontsteken Bevrijdingsvuur Gelderland

Ieder jaar worden alle veertien Bevrijdingsfestivals geopend door het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Dit jaar brengen veertien verschilmakers het vuur vanuit Wageningen naar de Bevrijdingsfestivals.

13:15

Yildiz Gies

 

13.30 – 14.30 uur - Vrijheidscollege met Soundos El Ahmadi

In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Prodemos en Bevrijdingsfestivals inspirerende verhalen met inspirerende sprekers. Comedian Soundos El Ahmadi spreekt over kansen en vooroordelen.

14:25

Juneville

Klik hier voor meer!

14.30 – 16.00 uur - Bevrijdingsfestival Gelderland

Het startschot van dit unieke digitale festival op diverse locaties in Wageningen, met een mix van gevestigde en opkomende artiesten. Van ballads tot rock, van blues tot hiphop. We starten o.a. met bluesband The Strikes.

14:40

Solomon State

15:05

The Strikes

15:30

Ambassadeur van de Vrijheid:
Davina Michelle deel 1

Klik hier voor meer over het Bevrijdingsfestival Gelderland!

16.00 – 17.00 uur - Muzikale Tour van de Vrijheid

Tien muziekmakers én tien verhalenvertellers komen samen op 10 iconische Gelderse oorlogsmonumenten in de Muzikale Tour voor de Vrijheid. Geïnspireerd door de verhalen uit het verleden hebben de muziekmakers een muziekstuk gemaakt, aangevuld met hun eigen ervaringen en hun blik op de wereld. De verhalenvertellers zijn mensen met een persoonlijk verhaal en directe binding met de locatie. Verhalen over leven en dood, over verzet, verraad en over vriendschap, over onderdrukking en over vrijheid. Presentatie: Linda Geerdink – i.s.m. Omroep Gelderland.

Lees hier meer! 

 

17.00 – 18.00 uur - Bevrijdingsfestival Gelderland

Digitaal bevrijdingsfestival met een mix van gevestigde en nieuwe artiesten; van ballads tot rock, van blues tot hiphop.

17:15

Moyo

17:30

JoSea

17:45

Stella

Klik hier voor meer over het Bevrijdingsfestival!

18.00 – 18.30 uur - Songs for Freedom

Een documentaire over Nijmeegse band ‘The Hubschrauber’: de eerste Gelderse Ambassadeur van de Vrijheid. In de documentaire praten we met de band over politiek maatschappelijke thema’s in relatie tot vrijheid en hoe dat hun muziek beïnvloedt.

18:30

Ojam

18:50

Graeme James

18.30 – 20.00 uur - Bevrijdingsfestival Gelderland

Digitaal bevrijdingsfestival met een mix van gevestigde en nieuwe artiesten; iedere muzieksmaak wordt aangeraakt.

Klik hier voor meer over het Bevrijdingsfestival!

20.00 – 22.00 uur - Headliners Bevrijdingsfestival Gelderland

Hoogtepunten van het bevrijdingsfestival met interviews en optredens van Lakshmi, Ellen ten Damme, Froukje, Jett Rebel en S10.

20:00

Froukje

20:15

Jett Rebel

20:40

S10

21:15

Ellen Ten Damme

21:50

Lakshmi

Klik hier voor meer over het Bevrijdingsfestival!

22.00 – 23.00 uur – Compilatie NOS

Samenvatting van de NOS van alle activiteiten bij de 14 Bevrijdingsfestivals door heel Nederland.

22:15

Ambassadeur van de Vrijheid:
Davina Michelle deel 2

22:30

Ambassadeur van de Vrijheid: Jonna Fraser

23.00 – 00.00 uur - Afsluiting Wageningen45 LIVE

Een feestelijke afsluiting van deze bevrijdingsdag. Met presentatrice Liesbeth Staats kijken we vooruit naar vieren en herdenken in de rest van 2021.

23:00

Pieter de Graaf
@wageningen45

@wageningen45

Volg @wageningen45

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI.

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
4en5mei@wageningen.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI