Journalist Sjoerd de Vrij inspireert nieuwe generatie verschilmakers met bevrijdingsverhaal

10/02/2022

Journalist Sjoerd de Vrij inspireert nieuwe generatie verschilmakers met bevrijdingsverhaal

Op foto’s van 5 mei 1945, wanneer de Nederlandse bevrijding wordt onderhandeld tussen de Canadese generaal Charles Foulkes en Duitse generaal Johannes Blaskowitz zie je vooral hoge officieren. Als je goed kijkt naar deze beelden, gemaakt in Hotel de Wereld te Wageningen, zie je op de achtergrond ook journalisten en fotografen. Eén daarvan is Sjoerd de Vrij, verslaggever bij Radio Herrijzend Nederland. Hij maakt een rapportage over de capitulatie van Duitsland, die ook voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog betekent. Zijn verhalen zijn nu vastgelegd in een educatief stripboek voor basisscholieren dat vandaag werd gepresenteerd op de Nassauschool te Hattemerbroek.

Net als andere Nederlanders zijn Sjoerd de Vrij en zijn gezin in mei 1940 hun vrijheid kwijtgeraakt. Maar dankzij duizenden jonge geallieerde soldaten, die hun leven riskeerden, krijgen ze die vrijheid na vijf jaar weer terug. Bij de bevrijding van Nederland vinden Sjoerd en zijn vriend, de Canadese fotograaf Alex Stirton dat de bereidheid van die soldaten om te vechten voor vrijheid van anderen nooit vergeten mag worden. De capitulatiebesprekingen van de Duitsers in 1945 in Hotel de Wereld in Wageningen en het ontsteken van Het Vuur van de Vrijheid loopt als een rode draad door dit bijzondere boek heen.

In 1944 is Sjoerd getuige van een treinbeschieting in Hattemerbroek, een verhaal dat terugkomt in het stripboek. Tanja Haseloop – Amsing is naast burgermeester van de gemeente Oldebroek, waar Hattemerbroek onder valt, ook bestuurslid van Wageningen45. Daarmee was de locatie van de boekpresentatie een eenvoudige keus: de Nassauschool in Hattemerbroek. Haseloop-Amsing: “Het is bijzonder dat Sjoerd de Vrij met zijn verhaal, de bevrijding weer doorgeeft aan deze jonge groep verschilmakers. Het is bovendien een eer om zijn verhaal met het educatieve programma in Hattemerbroek te mogen presenteren.” Haseloop-Amsing gaf het stokje bovendien door aan haar collega Fred Veenstra, burgemeester van de Fryske Marren. In Joure, onderdeel van gemeente Fryske Marren, start het stripboek ‘Sjoerd de Vrij – Het Vuur van de Vrijheid’. Ook daar zullen bassischolen het educatieproject gaan volgen.

Het educatieve programma bevat vier lessen die het thema ‘vrijheid’ behandelen. Vanaf eind december zijn de eerste lesprogramma’s verzonden naar basisscholen door heel Nederland. Al 600 stripboeken zijn inmiddels in gebruik op basisscholen in Wageningen, Ede, Arnhem, Joure, Zutphen en Amsterdam. “Het is een warm gevoel dat het verhaal van mijn vader nu vastligt voor de toekomst. Daarmee is het een inspiratie voor jonge kinderen door het hele land. Zelf was ik heel bang tijdens de oorlog, bij deze treinbeschieting ben ik door mijn vader (Sjoerd de Vrij) uit het tramraam gegooid waarna we kruipend naar beschutting moesten zoeken. Op deze plek bekruipt dat gevoel van échte onvrijheid mij weer. Het verhaal van de bevrijding moeten we daarom blijven doorgeven en is dit daar een prachtige vorm voor”, aldus Tina de Vrij, dochter van Sjoerd de Vrij, aanwezig bij de boekpresentatie op de Nassauschool in Hattemerbroek.

Op initiatief van Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld, Jelle de Gruyter werd er gezocht naar een passende manier om het verhaal de bevrijding voor een brede doelgroep te bestendigen. En dit verhaal zo ook voor een nieuwe, jonge doelgroep, op een aantrekkelijke manier te presenteren. Zo werd het idee van een stripverhaal geboren. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) nam de taak op zich om een educatief programma rondom het stripboek te ontwikkelen. Dit educatieve programma is gemaakt door Judica Lookman, waarna het door middel van een pilot is getest door Max ten Berk de Boer op OBS De Wereld in Wageningen. Inmiddels is ook een educatieprogramma voor middelbare scholieren in de maak en deze wordt vanaf mei gelanceerd. De stripboeken en het bijbehorende lesprogramma zijn gratis te bestellen bij Wageningen45 (zo lang de voorraad strekt). Geïnteresseerd in het lesprogramma? Neem contact op met: max.tenberkdeboer@wageningen45.nl

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI