Short Film Competition

Jouw film op het:

BEVRIJDINGSFETIVAL GELDERLAND 5 MEI 2022?

In de lopende Short Film Competition zijn jongeren tussen de 12 en 18 jaar uitgedaagd om op zoek te gaan naar hun interpretatie in beeld en geluid op het thema Vrijheid en/of Verschilmakers. De jonge generatie neemt ons met zich mee en laat nieuwe perspectieven op dit thema zien. Een vakjury nomineert uit alle inzendingen 10 shortfilms en wijst de Vakjuryprijs toe. De genomineerden mogen deelnemen aan de Masterclass bij Lukkien in Ede.

Vervolgens kan er online gestemd worden op de 10 genomineerde films, waarna de Top 3 op 24 januari bekend gemaakt wordt! Zij maken nog kans op op de Publieksprijs. De winnaar wordt op 26 januari bekend gemaakt tijdens de livestream, waarna de Freedom Film Awards worden uitgereikt!

Bekijk de short films!

Stem op jouw favoriet!

En? Sta je er tussen? Gefeliciteerd, dan is jouw film genomineerd voor de Short Film Competition Vakjury- of Publieksprijs en mag je meenemen aan de Masterclass bij Lukkien! Vanaf woensdag 12 januari gaat de eerste stemronde van start. Tot maandag 24 januari 10:00 uur kan er gestemd worden op de 10 genomineerden. Hierna wordt de Top 3 bekend gemaakt die nog kans maken op de hoofdprijs: de Freedom Film Award en een cheque t.w.v. €750,- te besteden aan film/camera/audio apparatuur!

Stem hier!

Uniek aanbod

De 10 genomineerden bieden we graag de kans om nóg beter te worden in het filmvak. Als je genomineerd wordt, mag je deelnemen aan de Masterclass op 15 januari 2022 tussen 10:00 en 16:00 uur bij Lukkien Media House. Daar bespreek je met professionals van de verschillende disciplines van het filmvak je eigen producties en krijg je tips & trucks om je vaardigheden te verbeteren.

Houd voor deze Masterclass zaterdag 15 januari, tussen 10:00 en 16:00 uur alvast vrij in je agenda!

Prijzen

Tijdens de feestelijke livestream op 26 januari vanuit de Studio van MediaCows, worden onderstaande prijzen uitgereikt in aanwezigheid van de juryvoorzitter, Wageningen45 en de genomineerden (live en on call). Exacte tijden en inloggegevens volgen later.

  • De Freedom Film Award - Vakjuryprijs
  • De Freedom Film Award - Publieksprijs

De twee winnaars ontvangen natuurlijk een mooie award uit handen van de voorzitter van de vakjury, maar ook een voucher ter waarde van €750 euro te besteden aan film/camera/audio apparatuur voor jezelf of voor je groep/klas. Tevens krijgen de winnaars de toezegging dat zijn/haar shortfilm wordt vertoond tijdens het Bevrijdingsfestival Gelderland op 5 mei 2022.

Spelregels

• Je volgt onderwijs en bent tussen de 12 en 18 jaar oud

• De short film is maximaal 10 minuten

• De deadline voor inzending is maandag 10 januari 2022 21:00 uur (format 16x9; mp4-bestand uploaden per WeTransfer naar freedomfilmfest@wageningen45.nl

• De 10 genomineerden/geselecteerden worden woensdag 12 januari, eind van de middag, bekend gemaakt

• De deelnemer gaat akkoord dat zijn/haar shortfilm wordt gebruikt door Wageningen45 voor promotionele doeleinden van dit festival op (social) mediakanalen.

• Het thema van de short film staat in het teken van het thema (on)Vrijheid en Verschilmaken. Dit zijn brede begrippen en mogen door de ogen van de deelnemers ook als zodanig breed geïnterpreteerd worden. Voor meer inspiratie over het thema vrijheid en verschilmaken verwijzen we graag naar de pagina: Verschilmakers.

• Onderbouwd je video met een goede motivatie, maak gebruik van de volgende vragen:

• Wat was de aanleiding voor deze short film?
• Welk thema heb je gebruikt en waarom?
• Welke ervaring(en) heb je opgedaan?

Laat van je horen

Doe je ook mee? Of heb je vragen, een idee of iets leuks te vertellen? Wij vinden het heel leuk om van jou te horen! Tag ons op Instagram, Facebook of TikTok door ons @Wageningen45 en gebruik hashtag:

#MaakHetVerschil

Wil je direct contact met het team? Dan kan je ook contact opnemen door een e-mail te sturen naar: freedomfilmfest@wageningen45.nl.

InstagramFacebook
@wageningen45

@wageningen45

Volg @wageningen45

Doe je mee?

Ben jij die jonge filmmaker en voel je je aangesproken door het thema Vrijheid en/of Verschilmakers? Doe dan mee en stuur jouw film in! Misschien moet je de film nog maken of heb je dit jaar al een film gemaakt met bovenstaande thema; voordat je aan de slag gaat, laat ons weten wie je bent en schrijf je nu in!

Lees meer

De vakjury

De vakjury is samengesteld uit experts op het gebied van (short)film en wordt op korte termijn bekend gemaakt via Instagram en de Facebook eventpagina van Wageningen45. Houd ons dus goed in de gaten!

De vakjury zal bij de beoordeling van alle inzendingen op de volgende criteria beoordelen:

  1. Originaliteit en creativiteit: de opdracht 'wat betekent voor jou vrijheid of wie is voor jou een verschilmaker' kan op veel verschillende manieren uitgewerkt worden.
  2. Concept: komt het bericht van de maker over bij de ontvanger?
  3. Professionaliteit: hoe is het programma gemaakt? Hierbij wordt gelet op de manier waarop de cameravoering is gedaan, het licht is gebruikt, de kwaliteit van de audio en hoe het programma is gemonteerd.

Videoboodschap: de verschilmakers van toen

Verschilmaken begint klein, verschilmaken kan iedereen: simpelweg door iedere dag te kiezen voor het goede. Net zoals de veteranen in deze video.

Al 76 jaar leven we in Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna gewoon. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden. Het levende en sprekende geheugen van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Een geheugen dat in de komende decennia zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar vrijheidsstrijders relevanter dan ooit: wie zijn de nieuwe verschilmakers?

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI.

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
4en5mei@wageningen.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI