Short Film Competition

Jouw film op het Freedom Film Fest?

Ben jij een echte filmmaker of regisseur in spe? Dan is het Freedom Film Fest op zoek naar jou! Van zaterdag 22 t/m woensdag 26 januari 2022 organiseert Wageningen45 in samenwerking met het Heerenstraat Theater in Wageningen de eerste editie van dit Freedom Film Fest. Een filmfestival van 5 dagen waarin elke avond een film vertoond wordt met als thema “vrijheid” en “Verschilmakers”.

SHORT FILM COMPETITION

Gelijktijdig aan het filmfestival loopt een Short Film Competition speciaal voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. In de competitie word je uitgedaagd om op zoek te gaan naar jouw interpretatie (in beeld en geluid) op het thema Vrijheid en/of Verschilmakers. Zo neem jij het publiek meer in de blik van de nieuwe generatie op dit thema. In de spelregels lees je daar meer over.

Doe je mee?

Ben jij die jonge filmmaker en voel je je aangesproken door het thema Vrijheid en/of Verschilmakers? Doe dan mee en stuur jouw film in! Misschien moet je de film nog maken of heb je dit jaar al een film gemaakt met bovenstaande thema; voordat je aan de slag gaat, laat ons weten wie je bent en schrijf je nu in voor deelname!

Ik doe mee!

Uniek aanbod

De 10 genomineerden bieden we graag de kans om nóg beter te worden in het filmvak. Als je genomineerd wordt, mag je jouw film in een professionele montagestudio met een professionele editor ‘oppoetsen’! Daarmee leer je van de professionals en zorgen we ervoor dat de film voldoet aan de kwaliteitseisen van een bioscoop.

Stuur dus niet alleen je film in, maar bewaar ook goed je audiospoor en het ruwe filmmateriaal zodat je die in de eindmontage kunt gebruiken! Zo maken we jouw film samen klaar voor het ‘witte doek’! Hou voor deze montage de dagen 14, 15 en 16 januari alsvast vrij in je agenda; als je geselecteerd bent, stemmen wij persoonlijk met jou af op welke dag en tijdstip die eindmontage kan plaatsvinden.

Prijzen

Op de feestelijke slotavond op 26 januari in het Heerenstraat theater in Wageningen rollen wij de rode loper uit voor de jonge filmmakers en worden twee prijzen uitgereikt:

 • De Freedom Film award - de prijs van de Vakjury
 • De Freedom Film Publieksprijs

De twee winnaars ontvangen natuurlijk een mooie award uit handen van de voorzitter van de vakjury, maar ook een voucher ter waarde van €750 euro te besteden aan film/camera/audio apparatuur voor jezelf of voor je groep/klas. Tevens krijgen de winnaars de toezegging dat zijn/haar shortFilm wordt vertoond tijdens het Bevrijdingsfestival Gelderland op 5 mei 2022.

Spelregels

 • Je volgt onderwijs en bent tussen de 12 en 18 jaar oud
 • De short film is maximaal 10 minuten
 • De deadline voor inzending is vrijdag 7 januari 2022 (format 16x9; mp4-bestand uploaden per WeTransfer naar freedomfilmfest@wageningen45.nl)
 • De 10 genomineerden/geselecteerden worden dinsdag 11 januari bekend gemaakt
 • De deelnemer gaat akkoord dat zijn/haar shortfilm wordt gebruikt door Wageningen45 voor promotionele doeleinden van dit festival op (social) mediakanalen.
 • Het thema van de short film staat in het teken van het thema (on)Vrijheid en Verschilmaken. Dit zijn brede begrippen en mogen door de ogen van de deelnemers ook als zodanig breed geïnterpreteerd worden. Voor meer inspiratie over het thema vrijheid en verschilmaken verwijzen we graag naar de pagina: Verschilmakers.
 • Onderbouwd je video met een goede motivatie, maak gebruik van de volgende vragen:
  • Wat was de aanleiding voor het maken van deze short film?
  • welk thema heb je gebruikt en waarom?
  • welke ervaring(en) heb je opgedaan?

LaAt van je horen

Doe je ook mee? Of heb je vragen, een idee of iets leuks te vertellen? Wij vinden het heel leuk om van jou te horen! Tag ons op Instagram, facebook of TikTok door ons @Wageningen45 en gebruik hashtag:

#MaakHetVerschil

Wil je direct contact met het team? Dan kan je ook contact opnemen door een e-mail te sturen naar: freedomfilmfest@wageningen45.nl.

InstagramFacebook
@wageningen45

@wageningen45

Volg @wageningen45

Doe je mee?

Ben jij die jonge filmmaker en voel je je aangesproken door het thema Vrijheid en/of Verschilmakers? Doe dan mee en stuur jouw film in! Misschien moet je de film nog maken of heb je dit jaar al een film gemaakt met bovenstaande thema; voordat je aan de slag gaat, laat ons weten wie je bent en schrijf je nu in!

Lees meer

De vakjury

De vakjury is samengesteld uit experts op het gebied van (short)film en wordt op korte termijn bekend gemaakt via Instagram en de Facebook eventpagina van Wageningen45. Houd ons dus goed in de gaten!

De vakjury zal bij de beoordeling van alle inzendingen op de volgende criteria beoordelen:

 1. Originaliteit en creativiteit: de opdracht 'wat betekent voor jou vrijheid of wie is voor jou een verschilmaker' kan op veel verschillende manieren uitgewerkt worden.
 2. Concept: komt het bericht van de maker over bij de ontvanger?
 3. Professionaliteit: hoe is het programma gemaakt? Hierbij wordt gelet op de manier waarop de cameravoering is gedaan, het licht is gebruikt, de kwaliteit van de audio en hoe het programma is gemonteerd.

Videoboodschap: de verschilmakers van toen

Verschilmaken begint klein, verschilmaken kan iedereen: simpelweg door iedere dag te kiezen voor het goede. Net zoals de veteranen in deze video.

Al 76 jaar leven we in Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna gewoon. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden. Het levende en sprekende geheugen van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Een geheugen dat in de komende decennia zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar vrijheidsstrijders relevanter dan ooit: wie zijn de nieuwe verschilmakers?

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI.

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
4en5mei@wageningen.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI