Programma

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Wageningen45 heeft daardoor dé kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Dat doen we ook dit jaar met een online, corona-proof programma. Doe je mee? Op deze pagina vind je alle onderdelen van Wageningen45!

16 Februari | Bewonersbijeenkomst

Ben jij als inwoner van Wageningen benieuwd naar het programma van 4 en5 mei? Geef je dan op voor de bewoners-bijeenkomst op 16 februari aan de Niemeijerstraat 1 te Wageningen. Van 19.30 tot 21.30 uur nemen we je mee in plannen voor de komende editie van 4 en 5 mei. Ook gaan we in op de toekomstvisie, waarin herdenken, bevrijding en vrijheid nauw met elkaar verweven zijn. Uiteraard is er gelegenheid voor het stellen van al je vragen aan onze partners.

17 Februari | Sunset March

Iedere dag, twaalf maanden per jaar loopt een veteraan de Sunset March in Nijmegen. Dit is een eerbetoon aan alle geallieerde militairen die hebben gevochten voor de vrijheid voor Nederland, in het bijzonder aan de 48 militairen die tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Bij zonsondergang worden op stadsbrug 'De Oversteek' 48 lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Op vrijdag 17 februari om 17.55 uur loopt het team van Wageningen45 met Floor Vermeulen, Burgemeester van Wageningen mee. Loop je ook mee?

15 Augustus | Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus staan wij stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden álle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Septembermaand | Airborne Herdenkingsmaand

Bekijk het hele programma aanbod op https://www.airborne-herdenkingen.nl/programma-airborne-herdenkingen/

18 September | Bevrijdingsvuurceremonie Eindhoven

Ophalen van het Bevrijdingsvuur in Eindhoven met de enthousiaste lopers van Atletiekvereniging Pallas ’67 uit Wageningen: https://stichting18september.nl/bevrijdingsdefile-18-september/

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI