Programma

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Wageningen45 heeft daardoor dé kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Dat doen we ook dit jaar met een online, corona-proof programma. Doe je mee? Op deze pagina vind je alle onderdelen van Wageningen45!

4 Mei | Vuur van de Vrijheid

De Bevrijdingsvuurceremonie op 4 mei 2022 kreeg dit jaar een grotere nationale uitstraling door een unieke samenwerking tussen Wageningen45, de NOS en Theater na de Dam. “Vuur van de Vrijheid”, op NPO 1, op de late avond van 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking was de opmaat naar de traditionele ontsteking van het Nationaal Bevrijdingsvuur. Hotel de Wereld en het 5 Mei plein vormden voor deze avond een symbolisch decor voor de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van dit programma werd het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein. Dat gebeurde wederom door de Verschilmakers, die op hun eigen manier het verschil maken voor onze vrijheid.

4 Mei l Benefiet Herdenkingsconcert - Wageningen voor Oekraïne

Onder leiding van Victoria Koblenko brachten we een muzikale ode aan vrede en veiligheid: samen maken we het verschil! Muziek verbroedert, muziek herinnert, muziek verbindt. Muziek vertelt al eeuwenlang verhalen over landsgrenzen en door taalbarrières heen. Daarom brachten we op woensdagavond 4 mei (21.00 - 22.00 uur) een muzikale ode aan vrede en veiligheid. Tijdens dit Benefiet Herdenkingsconcert, op het podium bij het WICC in Wageningen, zamelden we geld in voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Zoals President Zelensky tijdens de uitreiking van de Grammy’s uitsprak: “de bombardementen brengen stilte in Oekraïne, laat muziek vanuit de hele wereld die stilte opvullen om het verhaal van ons land te vertellen”.

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI