Highlights

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Wageningen45 heeft daardoor dé kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Door de unieke centrale rol die de stad speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog presenteert Wageningen45 een onderscheidend impactvol programma. Samen met de Gemeente en alle partners en vrijwilligers wordt het capitulatie- en bevrijdingsverhaal al generaties lang doorgegeven. Doe je mee? Op deze pagina vind je de highlights van Wageningen45 2023!

24 Maart | Monumentenadoptie

Leerlingen uit groep 8 van de Basisschool de Bijenkorf dragen op vrijdag 24 maart 2023 de adoptie van de oorlogsplaquette in de Beekstraat Wageningen, over aan groep 7. Het monument: Ter hoogte van de totaal verwoeste rij huizen in de Beekstraat werden in 1945 noodwoningen gebouwd. Tegen de gevel van één van de noodwoningen werd, op de plek waar de bom viel, ter nagedachtenis een plaquette geplaatst. Op 3 mei 1946 werd deze onthuld. Na de sloop van de noodwoningen werden nieuwe huizen gebouwd. De plaquette werd op precies dezelfde plek opnieuw geplaatst.

Lees meer

3 mei: Wereldgesprek

“Free media for a free society”  Over twee jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. De verhalen worden via media nog steeds doorverteld. Zoals media altijd al een rol spelen in conflicten, zelfs al in de Romeinse tijd!   Verhalen over (on)vrijheden bereiken ons met dagelijkse regelmaat. Maar hoe vrij zijn de media zelf eigenlijk? In 1945 werden we niet alleen bevrijd van de Duitsers maar ook van censuur in de media. Hoe is het nu, 78 jaar later, gesteld met de vrijheid van media? En welke gevaren schuilen er voor de samenleving zonder vrije media? Met andere woorden: Wat is de relatie tussen vrije media en onze eigen vrijheid?  Met een divers expertpanel wordt het belang, de macht én de uitdagingen van vrije media besproken. Journalist Frénk van der Linden, met WUR student Marleen Lubberdink als sidekick, gaan op zoek naar een toekomstperspectief en nodigen het publiek uit om vragen te stellen aan de experts.

Lees meer

15 Augustus | Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus staan wij stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden álle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

12

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI