Herdenken

Herdenken

Vrede en vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom herdenken we het hele jaar door, met op 4 mei in het bijzonder, hen die het verschil maakten; onze nationale en internationale bevrijders. In 2022 doen we dit onder andere het Bevrijdingsfestival, Bevrijdingsdefilé, de Muzikale Tour van de Vrijheid, een bijzondere brievenactie én de Nationale Herdenking Capitulaties 1945.

Muzikale Tour van de Vrijheid

Vijf muziekmakers én vijf verhalenvertellers komen samen op 5 iconische Gelderse oorlogsmonumenten in de Muzikale Tour voor de Vrijheid. Geïnspireerd door de ver- halen uit het verleden hebben de muziekmakers een muziekstuk gemaakt, aangevuld met hun eigen ervaringen en hun blik op de wereld.

Lees meer

Historie van onze vrijheid

  • 5 mei 1945 – Duitse Capitulatie: Nadat Adolf Hitler op 30 april 1945 zelfmoord had gepleegd, kwam de overgave van Duitsland in een stroomversnelling. Op 4 mei werd op de Lüneburger Heide een document getekend dat de onvoorwaardelijke capitulatie inhield van het Duitse leger in Nederland, Noordwest-Duitsland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken. De volgende dag, op 5 mei 1945, overhandigde de Canadese luitenant- generaal Charles Foulkes in aanwezigheid van o.a. Z.K.H. Prins Bernhard in Hotel De Wereld in Wageningen de capitulatievoorwaarden aan de Duitse generaal Blaskowitz. Dit document werd door beide generaals ondertekend. De ondertekening van de capitulatievoorwaarden is de geschiedenisboeken ingegaan als het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Sindsdien vieren we ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag.
  • 6 mei 1945 – Orders of surrender: In de Aula van de Landbouwhogeschool werden de ‘Orders of Surrender’ verder uitgewerkt. In dit document stond exact omschreven hoe de Duitse troepen zich moesten gedragen, voordat ze zouden worden ontwapend. Ook kregen de geallieerden alle informatie over de Duitse troepensterkte, militaire voorraden, mijnenvelden, voorraden, etc.
  • 15 augustus 1945 – Japanse Capitulatie: Er kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Japan was in het bezit van een aantal Aziatische landen waaronder Nederlands-Indië. Na de vreselijke atoombom aanslagen op Hiroshima (6 augustus) en Nagasaki (9 augustus), besloot Japan over te gaan tot overgave. Op 2 september 1945 werd de Japanse Capitulatie getekend.
  • 5 mei 1955 – Bevrijdingsdag in Wageningen: De bevrijding werd groots gevierd met een defilé van veel binnen- en buitenlandse WOII-veteranen in Wageningen. Het defilé werd afgenomen door H.M. Koningin Juliana en Z.K.H. Prins Bernhard. De herdenking van de Duitse capitulatie is sindsdien vijfjaarlijks groots gevierd.

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI