
Herdenken
Vrede en vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom herdenken we het hele jaar door, met op 4 mei in het bijzonder, hen die het verschil maakten; onze nationale en internationale bevrijders. In 2022 doen we dit onder andere het Bevrijdingsfestival, Bevrijdingsdefilé, de Muzikale Tour van de Vrijheid, een bijzondere brievenactie én de Nationale Herdenking Capitulaties 1945.
Muzikale Tour van de Vrijheid
Vijf muziekmakers én vijf verhalenvertellers komen samen op 5 iconische Gelderse oorlogsmonumenten in de Muzikale Tour voor de Vrijheid. Geïnspireerd door de ver- halen uit het verleden hebben de muziekmakers een muziekstuk gemaakt, aangevuld met hun eigen ervaringen en hun blik op de wereld.
Brievenactie
Nederlandse WOII-veteranen en veteranen uit acht andere landen, hebben hard voor onze vrijheid moeten vechten. Leerlingen van RSG Pantagrijn, Montessori College Arnhem en Nijmegen brengen een ode aan deze (inter)nationale veteranen door een persoonlijke bedankbrief aan hen te schrijven.
Nationale Herdenking Capitulaties 1945
De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 vindt elk jaar plaats bij het Nationaal Bevrijdingsmonument op het 5 Mei plein in Wageningen. Deze internationale herdenking bevat meerdere traditionele onderdelen. Hieraan is dit jaar een nieuwe draad toegevoegd, om ook de jeugd en daarmee onze toekomst een plek te geven.
Historie van onze vrijheid
- 5 mei 1945 – Duitse Capitulatie: Nadat Adolf Hitler op 30 april 1945 zelfmoord had gepleegd, kwam de overgave van Duitsland in een stroomversnelling. Op 4 mei werd op de Lüneburger Heide een document getekend dat de onvoorwaardelijke capitulatie inhield van het Duitse leger in Nederland, Noordwest-Duitsland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken. De volgende dag, op 5 mei 1945, overhandigde de Canadese luitenant- generaal Charles Foulkes in aanwezigheid van o.a. Z.K.H. Prins Bernhard in Hotel De Wereld in Wageningen de capitulatievoorwaarden aan de Duitse generaal Blaskowitz. Dit document werd door beide generaals ondertekend. De ondertekening van de capitulatievoorwaarden is de geschiedenisboeken ingegaan als het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Sindsdien vieren we ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag.
- 6 mei 1945 – Orders of surrender: In de Aula van de Landbouwhogeschool werden de ‘Orders of Surrender’ verder uitgewerkt. In dit document stond exact omschreven hoe de Duitse troepen zich moesten gedragen, voordat ze zouden worden ontwapend. Ook kregen de geallieerden alle informatie over de Duitse troepensterkte, militaire voorraden, mijnenvelden, voorraden, etc.
- 15 augustus 1945 – Japanse Capitulatie: Er kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Japan was in het bezit van een aantal Aziatische landen waaronder Nederlands-Indië. Na de vreselijke atoombom aanslagen op Hiroshima (6 augustus) en Nagasaki (9 augustus), besloot Japan over te gaan tot overgave. Op 2 september 1945 werd de Japanse Capitulatie getekend.
- 5 mei 1955 – Bevrijdingsdag in Wageningen: De bevrijding werd groots gevierd met een defilé van veel binnen- en buitenlandse WOII-veteranen in Wageningen. Het defilé werd afgenomen door H.M. Koningin Juliana en Z.K.H. Prins Bernhard. De herdenking van de Duitse capitulatie is sindsdien vijfjaarlijks groots gevierd.