Nationale Herdenking Capitulaties 1945

Nationale Herdenking Capitulaties 1945

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 vindt elk jaar plaats bij het Nationaal Bevrijdingsmonument op het 5 Mei plein in Wageningen. Deze internationale herdenking bevat meerdere traditionele onderdelen. Hieraan is dit jaar een nieuwe draad toegevoegd, om ook de jeugd en daarmee onze toekomst een plek te geven. Hiervoor is een bijzondere brievenactie opgezet. Leerlingen van Scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen hebben persoonlijke brieven geschreven aan de 680 WOII veteranen nog in leven, verdeeld over acht geallieerde landen. Een bedankbrief voor de persoonlijke betrokkenheid van desbetreffende veteraan tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dus een dankwoord voor dat wat de veteraan heeft betekend voor ons aller toekomst en vrijheid. Drie van deze portretten zijn gefilmd ; van het schrijven van de brief (leerling) tot de aankomst bij de veteraan en zijn persoonlijke verhaal. Deze films worden getoond tijdens de herdenking, als een rode draad door het programma. Hiernaast draagt een leerling zijn/haar brief voor tijdens de ceremonie.

De traditionele onderdelen waaromheen de brieven/films gevlochten worden, zijn (op programmavolgorde): een flypast van vier historische vliegtuigen, een kort gesprekje tussen de presentator van omroep Gelderland en voorzitter van Wageningen45 (om programma inhoudelijk af te trappen), een speech van Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten, de kranslegging door de Burgemeester van Wageningen en voorzitter van Wageningen45, the Last Post, een minuut stilte, het Wilhelmus tezamen met het hijsen van de Nederlandse vlag en tot slot de vlaggenceremonie van de acht betrokken geallieerde landen. Deze vlaggen worden gehesen door desbetreffende Militaire Attachés en begeleid door acht kinderen van Scholengemeenschap Pantarijn. Uitgezonden door onze mediapartners: Omroep Gelderland en de NOS. Je kunt de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei ook volgen via Wageningen45 LIVE.

 

Programma Wageningen45 LIVE

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI.

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
4en5mei@wageningen.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI