Wereldgesprekken

Wereldgesprekken

Met de Wereldgesprekken krijgen we vanuit verschillende invalshoeken inzicht in de thema’s; vrede, vrijheid en veiligheid. Dit jaar het thema: 'Jij maakt het verschil!’, gepresenteerd door Frénk van der Linden.

Wereldgesprek met Nazmiye Oral

Hoe je je kunt verhouden tot andersdenkenden zonder jezelf te verloochenen

Op donderdagavond 9 december vanaf 19.30 uur live vanuit Hotel de Wereld gaat Frénk van der Linden in gesprek met Nazmiye Oral, actrice, schrijver, theatermaker én Verschilmaker 2021.

Benieuwd naar het hele gesprek? 
Kijk live mee op 9 december a.s.

Kijk live mee

Terugkijken: Wereldgesprek met Ludy de Vos

Hoe kijken Afghanistan-veteranen naar de huidige situatie in Afghanistan? 

Kolonel Ludy de Vos, hoofd van de afdeling 'Erkenning en Waardering' van het Nederlands Veteraneninstituut en Afghanistan-veteraan was te gast in het Wereldgesprek van 3 november 2021. Met interviewer Frénk van de Linden ging hij dieper in op zijn visie en ervaring over de huidige stand van zaken in Afghanistan.

Benieuwd naar het hele gesprek? 
Kijk dan hier het interview terug. 

Terugkijken: Wereldgesprek met Hans Goedkoop

Hoe gaan we om met ons koloniale verleden?

Historicus en presentator van o.a. 'Andere Tijden' Hans Goedkoop was te gast in het Wereldgesprek van 31 augustus 2021. Met interviewer Frénk van der Linden ging hij dieper in op de erfenis van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, de rol van zijn opa in deze zinloze oorlog en excuses maken.

Benieuwd naar het hele gesprek? 
Kijk dan hier het interview terug. 

Terugkijken: Wereldgesprek met Splinter Chabot

De vrijheid om te kunnen zijn wie je bent

Verschilmaker van Wageningen45 en schrijver Splinter Chabot was te gast in het wereldgesprek van 1 juni. Aan de hand van zijn boek Confettiregen ging hij samen met Frénk van der Linden in gesprek over de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent.

Benieuwd naar het hele gesprek? 
Kijk dan hier het interview terug. 

Terugkijken: Wereldgesprek met Betty Mock en Rob van Moscou

Hoe overwin je een grote oorlogswond?

Betty en Rob leerden elkaar kennen in 1946. Als joodse wezen werden zij geadopteerd door twee zussen in het Gooi. Nog altijd verbijstert het Betty en Rob dat zij de holocaust overleefden. Zij hebben beiden in de Tweede Wereldoorlog hun ouders en tientallen andere verwanten verloren in concentratiekampen van de Nazi’s. Aan de hand van fragmenten uit de indringende documentaire “Ontsnapt aan vernietiging” neemt Frénk van der Linden ons mee in de verhalen van Betty en Rob en op welke manier zij, ieder verschillend, omgaan met de erfenis van de holocaust. De documentaire “Ontsnapt aan vernietiging” kijk je hier.

 

Terugkijken: Wereldgesprek met Alette Smeulers

Kan iedereen oorlogsmisdadiger worden?

Alette Smeulers ging met ons in gesprek over het verschil tussen goed en kwaad. Onder leiding van Frénk van der Linden gaf zij vanuit Hotel de Wereld antwoord op de vraag: Wat drijft mensen tot het uitvoeren van deze daden? En hoe is dat pad te beïnvloeden? Hoe kunnen we als samenleving een verschil maken? “Praktisch alle daders walgen van zichzelf na het eerst misdrijf, waartoe zij zich veelal gedwongen. Dan volgt hét cruciale moment: terugtrekken óf verder gaan in een parallelle werkelijkheid om het eigen geweten te sussen. Daar ontstaat het échte gevaar,” aldus Smeulers.

Kijk het Wereldgesprek hier terug!

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI.

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
4en5mei@wageningen.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI