Ode aan 166 Nederlandse WOII-veteranen

22/04/2022

Ode aan 166 Nederlandse WOII-veteranen

22 april 2022

Ode aan de veteranen: 166 Nederlandse WOII-veteranen vandaag verrast

Gelderse scholieren schrijven dankbrieven aan ruim 500 WOII-veteranen

In de afgelopen maanden hebben scholieren uit Wageningen, Arnhem en Nijmegen een dankbrief aan ruim 500 nog in leven zijnde WOII-veteranen, die op Nederlands grondgebied hebben gevochten, geschreven. Al deze veteranen, uit Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Verenigde Staten, Polen en Noorwegen krijgen een persoonlijke brief, geschreven door leerlingen van de Wageningse Scholengemeenschap Pantarijn of de Montessori Colleges uit Arnhem en Nijmegen. Vandaag worden de 166 Nederlandse veteranen verrast door vrijwilligers, die de brieven persoonlijk langsbrengen. De internationale brieven gingen eerder op de post zodat ze op tijd, vóór 5 mei, aankomen. 

Mevrouw Nap-Hasselaar: "wat geweldig dat deze scholieren met dit thema bezig zijn geweest. Ik ben destijds geprobeerd mijn steentje bij te dragen voor onze vrijheid. Ik deed al verzetswerk voordat ik wist dat ik in het verzet zat. Mijn vader stuurde mij op een boodschap die ik simpelweg uitvoerde. Ik voel me heel erg vereerd met deze dankbrief!". Ook meneer Melse is verrast: "Het geeft zo'n warm gevoel, te beseffen dat ook nieuwe generaties zich zo met het onderwerp 'vrijheid' bezighouden".

In 2021 is het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties (Wageningen45) gestart met een uniek project om onze WOII-veteranen te blijven eren en danken. Afreizen naar Wageningen werd door de pandemie en de heel hoge leeftijd van de veteranen steeds moeilijker. Daarom is een actie bedacht waarbij middelbare scholieren tussen de 12 en 16 jaar gevraagd zijn een bedankbrief te sturen naar alle nog in leven zijnde WOII-veteranen die op Nederlandse bodem hebben gevochten voor onze vrijheid. In deze brief beschrijft de leerling hoe hij/zij zelf naar vrijheid kijkt. Met deze woorden willen we alle veteranen die op Nederlandse bodem hebben gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog eren en danken. En brengen we met deze brief een deel van Wageningen naar hun thuis! 

Na de ontroerende ontvangst van de brieven van vorig jaar mochten we dit jaar niet alleen rekenen op de steun van leerlingen van Pantarijn uit Wageningen maar schrijven nu ook leerlingen van de Montessori Colleges in Arnhem en Nijmegen bedankbrieven! De dankbrieven worden verstuurd naar ruim 500 veteranen wereldwijd. Vandaag rijden ca. 40 vrijwilligers door het hele land om de brieven naar de Nederlandse WOII veteranen persoonlijk te overhandigen. 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI