Vrijheidsklanken kleuren Gelderland in muzikale tour van de vrijheid

08/04/2021

Vrijheidsklanken kleuren Gelderland in muzikale tour van de vrijheid

Tien iconische Gelderse oorlogsmonumenten, tien muziekmakers én tien verhalenvertellers komen samen in de Muzikale Tour van de Vrijheid. Speciaal voor Wageningen45, in samenwerking met Omroep Gelderland, bundelen deze artiesten hun krachten in aanloop naar Bevrijdingsdag. Geïnspireerd door de verhalen uit het verleden maken de muziekmakers een muziekstuk, aangevuld met hun eigen ervaringen en hun blik op de wereld. Zij worden gekoppeld aan een verhalenverteller met een bijzonder verhaal bij een oorlogsmonument. Het resultaat van deze ontmoetingen is op 5 mei om 16.00 uur zichtbaar bij Omroep Gelderland.

 

Uit 74 enthousiaste aanmeldingen zijn tien muziekmakers geselecteerd: Contraire, Marc Constandse, Sofia Dragt, De Niemanders, w o l k e, Boomshakalak Soundsystem, Chila Collective, Lieke Helmer, Olaf Putker en BARTH. Deze Gelderse talenten gaan komende weken aan de slag met het maken van muziek. Zij krijgen ieder een historische locatie en verhalenverteller met een bijzonder verhaal toegewezen. De verhalenvertellers zijn mensen met een persoonlijk verhaal en een directe binding met de locatie. Dit kunnen ooggetuigen zijn, zoals predikant Jan Slomp: Hij was een kind in oorlogstijd en zijn vader was nauw betrokken bij het opzetten van het landelijke onderduikers netwerk dat al voor 1940 is begonnen in Oost-Nederland. 

Met de Muzikale Tour van de Vrijheid geeft Wageningen45 invulling aan het thema, ‘Vrijheid: Jij maakt het verschil!’. Al 76 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. Het levende en sprekende geheugen van de bevrijding. Een geheugen dat in de komende decennia zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsbakens relevanter dan ooit. Hoe maken we het verhaal van Wageningen, het verhaal van vrijheid, toekomstbestending? Ook zonder de directe getuigenissen moeten de vrijheidsverhalen worden blijven verteld.

De verhalen, ontmoetingen en het resultaat van de muziekmakers is te zien in een tv-uitzending op 5 mei om 16.00 uur via Omroep Gelderland. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Omroep Gelderland, Poppunt Gelderland en Cultuur Oost.

 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI