Programma

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Wageningen45 heeft daardoor dé kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Dat doen we ook dit jaar met een online, corona-proof programma. Doe je mee? Op deze pagina vind je alle onderdelen van Wageningen45!

4 Mei | Vuur van de Vrijheid

De Bevrijdingsvuurceremonie op 4 mei 2022 kreeg dit jaar een grotere nationale uitstraling door een unieke samenwerking tussen Wageningen45, de NOS en Theater na de Dam. “Vuur van de Vrijheid”, op NPO 1, op de late avond van 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking was de opmaat naar de traditionele ontsteking van het Nationaal Bevrijdingsvuur. Hotel de Wereld en het 5 Mei plein vormden voor deze avond een symbolisch decor voor de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van dit programma werd het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein. Dat gebeurde wederom door de Verschilmakers, die op hun eigen manier het verschil maken voor onze vrijheid.

21 Oktober | Monumentenadoptie

10-11.30 uur: Adopteer een monument: Indië-monument, in Wageningen met leerlingen van de Kardinaal Alfrinkschool

18 September | Bevrijdingsvuurceremonie Eindhoven

Ophalen van het Bevrijdingsvuur in Eindhoven met de enthousiaste lopers van Atletiekvereniging Pallas ’67 uit Wageningen: https://stichting18september.nl/bevrijdingsdefile-18-september/

19 September | Tafel van Verschilmakers Special

Verversen van het Bevrijdingsvuur in Wageningen met de lopers van Pallas ’67 i.c.m. de Tafel van Verschilmakers in Hotel De Wereld. Bekijk op https://youtu.be/n1MZNyE2lPY

Septembermaand | Airborne Herdenkingsmaand

Bekijk het hele programma aanbod op https://www.airborne-herdenkingen.nl/programma-airborne-herdenkingen/

29 September | Veteranencafé

15.00 - 17.00 uur: in het Heerenstraat Theater Wageningen

12

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI