7 weken tot bevrijdingsdag 2021

07/04/2021

7 weken tot bevrijdingsdag 2021

We tellen samen af tot Bevrijdingsdag 2021: nog 7 weken! We kijken ernaar uit om samen met jou te herdenken en te vieren. En samen de Verschilmakers van toen te eren. Tegelijkertijd gaan we op zoek naar de Verschilmakers van nu. Allemaal tijdens 4 & 5 mei in een corona-proof programma. Benieuwd naar onze agenda? Die vind je hier. In dit nieuwsbericht praten we je graag bij over de laatste ontwikkelingen.

Wereldgesprekken

Gesprekken onder leiding van presentator Frénk van der Linden over vrede, vrijheid en veiligheid. Vanwege de avondklok schuiven we het wereldgesprek van 23 maart door naar 8 april.

Save the date - 8 april! 
Kan iedereen oorlogsmisdadiger worden?
Doe mee aan het interview met Alette Smeulers tijdens het wereldgesprek op 8 april en stel jouw vragen! Alette verricht al ruim twintig jaar onderzoek naar de daders van extreem geweld zoals oorlogsmisdrijven, genocide en terrorisme. Wat drijft hen tot het uitvoeren van deze daden en kun je de keuze tussen goed of kwaad, tussen het zijn van een verschilmaker of een oorlogsmisdadiger, wel een keuze noemen? 
Kijk live op donderdagavond 8 april om 19:30 via wageningen45.nl. Tot dan!

 

Muzikale Tour van de Vrijheid

Tien Gelderse Muziekmakers brengen geïnspireerd door unieke verhalen uit het verleden, een ode aan onze vrijheid. De eerste tien ontmoetingen tussen de verhalenvertellers en artiesten hebben al plaatsgevonden. Samen, gingen zij in gesprek over: angst, onderduiken, het verzet en broederschap. Niet alle ontmoetingen staan in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Zo sprak veteraan Erik Kuiper met Lieke Helmer over hoe hij als 19-jarige jongen werd uitgezonden op vredesmissie naar Libanon. Met een flinke dosis inspiratie zijn de muziekmakers terug naar huis vertrokken om aan de slag te gaan met hun eigen ode aan de vrijheid. Op 5 mei om 16:00 uur, wordt de Muzikale Tour van de Vrijheid live uitgezonden via Omroep Gelderland. Stay tuned! 

 

Brievenactie voor bevrijders

Vrijheid is niet vanzelfsprekend: Nederlandse WOII veteranen en veteranen uit acht andere landen, hebben voor onze vrijheid moeten vechten. Vanwege het coronavirus kunnen we ook dit jaar de veteranen niet ontvangen in Wageningen. Daarom werken we aan een alternatief eerbetoon. Ruim 650 leerlingen van scholgengemeenschap Pantarijn schrijven bedankbrieven aan de Verschilmakers van toen, onze bevrijders. “Door het schrijven van de brieven raken leerlingen met elkaar in gesprek over vrijheid; hoe we die moeten koesteren, hoe we daar zuinig en dankbaar voor moeten zijn,” aldus SG Pantarijn.

 

Defilé & Defensie

Als gevolg van het coronavirus kan het Bevrijdingsdefilé in 2021 helaas niet plaatsvinden. 
De gemeenteraad van Wageningen heeft op 8 maart het college en de stichting opgeroepen om met Defensie in gesprek te gaan over de mogelijkheid om het defilé toch jaarlijks te blijven houden. De stichting en gemeente gaan hierover in overleg met het ministerie. 

Samen met de inwoners van Wageningen, alle vrijwilligers, gemeente Wageningen, het Veteraneninstituut én ook Defensie zoekt het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 naar nieuwe manieren om de herdenking in te vullen in de tussenliggende (niet-lustrum) jaren. Om (ook toekomstige) veteranen ieder jaar op een waardige manier te blijven eren en herdenken. Dat is de kern, de ziel van wat de stichting doet: het blijven agenderen van vrijheidsthema’s; voor de huidige generaties én generaties na ons!

 

Bevrijdingsvuur

We respecteren en volgen de noodzakelijke maatregelen van de bevoegde instanties om het coronavirus te bestrijden, daarom zal het programma rondom de traditionele Bevrijdingsvuurceremonie online plaatsvinden. Live wordt de ceremonie uitgezonden via NOS en Omroep Gelderland, graag nodigen we je dan ook uit om mee te kijken en samen te herdenken op 4 mei. 

Nationaal Bevrijdingsvuurestafette
Tijdens de Bevrijdingsvuurceremonie zal in aanwezigheid van de burgemeester van Wageningen en de voorzitter van Wageningen45 het bevrijdingsvuur worden opgehaald en worden verspreid door 14 Verschilmakers over 14 Bevrijdingsfestivals. Vanwege de coronamaatregelen is het dit jaar helaas niet mogelijk om de bevrijdingsvuurestafette op de traditionele manier, samen en fysiek, te beleven of het vuur ergens op te halen. Via Wageningen45 LIVE beleven we samen het hele programma, inclusief de bevrijdingsvuurceremonie, online.

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI