Lokaal én (inter)Nationaal herdenken op 4 mei in Wageningen

03/05/2022

Lokaal én (inter)Nationaal herdenken op 4 mei in Wageningen

Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is de blik van Wageningen extra op de wereld gericht. Met een Benefiet Herdenkingsconcert voor Oekraïne met Victoria Koblenko, ‘Vuur van de Vrijheid (4 mei, 23.00 NPO1) en 1.500 lopers in de Bevrijdingsvuurestafette. Tijdens ‘Vuur van de Vrijheid’ is het 5 Mei Plein, omwille van deze 'theateruitzending' op NPO1 beperkt toegankelijk voor publiek. Vanaf zowel de Bergstraat, Generaal Foulkesweg als de Veerstraat is ruimte voor toeschouwers. Let op: dat is met beperkt zicht op deze landelijke TV-uitzending. Na 00.00 gaan het plein weer volledig open voor de Bevrijdingsvuurestafette om samen alle lopers een hart onder de riem te steken! Bekijk hier het volledige programma van Wageningen45.

Lokaal én nationaal herdenkingsprogramma
Deze week is elke avond de Muzikale Tour van de Vrijheid te zien om 18.30 uur op NPO2. Met daarin ontmoetingen tussen verhalenvertellers over de oorlog en artiesten die dat vertalen in muziek. Op 4 mei start de herdenking met de Stille Tocht door Wageningen en de kranslegging bij het Monument voor de Gevallenen, met uiteraard twee minuten stilte. Bekijk alle informatie hier. Ook op 4 mei: de solotheatervoorstelling ‘Zij zagen Oorlog’ van Ksenia Marasanova. Ze neemt het publiek mee naar zes mensen die in bewogen tijden een beslissing moeten nemen en elk goede bedoelingen hebben, tickets zijn hier verkijgbaar.

Benefiet Herdenkingsconcert onder leiding van Victoria Koblenko
Vervolgens brengen we onder leiding van Victoria Koblenko een muzikale ode aan vrede en veiligheid: samen maken we het verschil! Muziek vertelt al eeuwenlang verhalen over landsgrenzen en door taalbarrières heen. Tijdens dit Benefiet Herdenkingsconcert, op het podium bij het WICC in Wageningen, zamelen we geld in voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Zoals President Zelensky tijdens de uitreiking van de Grammy’s uitsprak: “de bombardementen brengen stilte in Oekraïne, laat muziek vanuit de hele wereld die stilte opvullen om het verhaal van ons land te vertellen”. Er zijn nog tickets beschikbaar, alle steun is welkom! Live uitzending door Omroep Gelderland, om 21.00 uur. 

Vuur van de Vrijheid (NOS) en 1.500 lopers in Bevrijdingsvuurestafette 
We sluiten 4 mei af met ‘Vuur van de Vrijheid’. In dit tv-programma wordt een brug geslagen tussen herdenken op 4 mei en vieren op 5 mei. Met optredens en bijdragen die het verhaal over vrijheid en onvrijheid vertellen. Van Karsu tot Paul van Vliet en van Meau tot Jamai. Aan het einde van dit programma wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken door een Britse WOII-veteraan, samen met de Burgemeester van Wageningen, Floor Vermeulen. Voor dit nationale evenement, met live-registratie door de NOS op NPO1 is het 5 Mei Plein niet toegankelijk voor publiek. Bekijk hier alle informatie.

Vanaf 00.10 keert de Bevrijdingsvuurestafette terug, met maar liefst 1.500 lopers uit 80 loopgroepen. Zij halen het vuur op, op het 5 Mei Plein, waarna het Bevrijdingsvuur weer door heel Nederland raast. Tijdens de Bevrijdingsvuurestafette is het 5 Mei Plein weer toegankelijk voor publiek! Ben jij er ook bij?

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI