Open Joodse Huizen – Huizen van verzet vertellen indrukwekkende Wageningse oorlogsverhalen op zondag 1 mei

26/04/2022

Open Joodse Huizen – Huizen van verzet vertellen indrukwekkende Wageningse oorlogsverhalen op zondag 1 mei

26 april 2022

Open Joodse Huizen – Huizen van verzet vertellen indrukwekkende Wageningse oorlogsverhalen op zondag 1 mei

4Meiwerkgroep presenteert waardige herdenkingsactiviteiten in week van 4 en 5 mei

Op zondagmiddag 1 mei vindt wederom ‘Open Joodse Huizen’ plaats. Op vier Wageningse locaties waar onderduikers hebben gezeten of waar verzet is georganiseerd worden de indrukwekkende verhalen door betrokkenen gedeeld. In twee rondes (14.00 en 15.30 uur) zijn de locaties vrij toegankelijk te bezoeken, en vooraf aanmelden is niet nodig. De Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet is een nationale activiteit van het Joods Cultureel Kwartier, die in Wageningen wordt gecoördineerd door de Stichting Joods Erfgoed Wageningen en de 4Meiwerkgroep, onderdeel van Wageningen45. Het volledige programma van Wageningen45 vind je hier.

De deelnemende huizen zijn: 

  • Zilvr, Heerenstraat 47: kom luisteren naar het bijzondere verhaal over Hendrik Jan Nieuwenhuis, verteld door 2 kleinkinderen. Hendrik Jan heeft deel uitgemaakt van een Wageningse verzetsgroep. Hij had wapens in zijn werkplaats verstopt en maakte illegale krantjes. Hendrik Jan was een sportieve en sterke man. Hij is verraden en naar het Oranjehotel en Vught vervoerd. Hij is omgekomen in het Duitse werkkamp Neuengamme. Hij heeft veel brieven geschreven die allemaal bewaard zijn gebleven, de kleinkinderen lezen daaruit voor.
  • De Wolfswaard​, Aan de Rijn 12: ​vanuit deze plek opereerde het verzet in Wageningen. Daarnaast was het een tijdelijk onderduikadres. In 1943 werd het bevolkingsregister hier verstopt. In de bovenwoning woonden de zussen Eltien en Neeltje Krijthe. Zij werden in 1944 samen met hun onderduikers opgepakt. Eltien werd vermoord in kamp Ravensbrück. Een van de onderduiksters was Marie Stoppelman, over wie op 29 januari in de Volkskrant een uitgebreid artikel verscheen. De journaliste Ellen de Visser die het artikel schreef, is aanwezig op 1 mei. Tijdens deze sprekende herdenking zullen de activiteiten van het verzet en de levens van Eltien, Neeltje en Marie besproken worden. Deze locatie is ook geschikt voor kinderen.
  • W.S.V. ​Cer​es, Generaal Foulkesweg 1B. De sociëteit van W.S.V. Ceres is tijdens de oorlog door de bezetter gesloten geweest. Hoe zag het studentenverzet er in de oorlogsjaren uit? Hoe was het studentenleven in Wageningen? Wat was de rol van docenten van de toenmalige Landbouw Hogeschool? Wat was de Loyaliteitsverklaring, en wat betekende die voor studenten, docenten en onderzoekers? Hierover gaat het verhaal, wat verteld wordt door senaatsleden van Ceres, naar een verslag van een reunist. Dit verhaal wordt desgewenst Engelstalig vertelt.
  • ​Gravinnestraat 2​. Boas Roffesa en Anna Blom woonden vanaf hun huwelijk in januari 1938 aan de Gravinnestraat 2 in Wageningen. Boas werkte sinds juli 1936 als instrumentmaker bij het Scheepsbouwkundig Proefstation, het latere MARIN. Op 27 november 1940 kwam de student Bernhard van Gelder als huisgenoot/kamerbewoner bij hen inwonen. Alle drie hebben zij de oorlog niet overleefd. Het verhaal wordt verteld door de huidige bewoner, vanuit het huis waarin Boas, Anna en Bernhard woonden.

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet vormt de start van de Wageningse herdenkingsactiviteiten. Over sommige locaties zijn ook podcasts te beluisteren: luister hier. De 4Meiwerkgroep coördineert daarnaast op 4 mei de Herdenkingsexpositie en “Oorlog in mijn buurt” in de Grote Kerk, Stille Tocht en Dodenherdenking in Wageningen. Het volledige programma van Wageningen45 is hier te vinden.

Theatervoorstelling Josefien

Daarnaast brengt Theatergroep Lens op 4 mei de bijzondere theatervoorstelling ‘Josefien’. Josefien gaat over een vrouw die de oorlog meemaakte. Die jaren bepaalden de rest van haar leven. Een voorstelling over verkleurde herinneringen, weggedrukte ervaringen en het verlangen gezien te worden.

Sinds de inval in Oekraïne, is dit thema actueler dan ooit: wat zijn de langjarige effecten van oorlogsherinneringen?

Op 4 mei 2022 wordt de voorstelling om 17.30 uur gespeeld (vóór de Stille Tocht) en om 21:00 uur (na de Stille Tocht). De voorstelling duurt ongeveer een uur. Locatie: Theater de Wilde Wereld, Burgtstraat 1 in Wageningen. Regie: Susan Rooijmans-GrellingToegang is gratis, reserveren kan via hier. U kunt een vrijwillige donatie doen voor Stichting Vluchteling Onder Dak. 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI