Vrijheidsboodschap Wageningen45 urgenter dan ooit!

02/03/2022

Vrijheidsboodschap Wageningen45 urgenter dan ooit!

Vrijheidsboodschap Wageningen45 urgenter dan ooit: samen maken we het verschil!

Bekende programmaonderdelen als bevrijdingsdefilé, bevrijdingsfestival én bevrijdingsvuur keren terug

Juist nu Europa wordt opgeschrikt door een vreselijke oorlog, maakt Wageningen zich gereed voor 4 en 5 mei. Uiteraard hebben de ontwikkelingen in Oekraïne grote invloed op de invulling van de herdenking en viering. Het maakt ons allemaal pijnlijk duidelijk hoe belangrijk en kwetsbaar het begrip vrijheid is. En hoe we samen verantwoordelijk zijn om die vrijheid te koesteren. Daarom is het jaarthema van Wageningen45, Vrijheid: samen maken we het verschil! Bekende programmaonderdelen als het bevrijdingsdefilé, bevrijdingsfestival én het Nationaal Bevrijdingsvuur keren daarin terug.

Nu de coronamaatregelen voor een groot deel zijn opgeheven, presenteert Wageningen45 een vernieuwd programma met zowel online áls fysieke programmaonderdelen. Allereerst kan Wageningen niet wachten om de veteranen weer te eren en te bedanken. Nu we de laatste generatie WOII-veteranen eren, was de terugkeer van het Bevrijdingsdefilé een wens van velen. Er wordt hard gewerkt aan een passende vorm, die past bij de situatie in Oost-Europa én de korte voorbereidingstijd. Het Bevrijdingsfestival Gelderland keert ook terug in de Wageningse straten. Met verschillende podia en een grote variatie aan muziek, kunst en cultuur is er voor alle bezoekers een aansprekend aanbod. Uitgangspunt dit jaar is: Van massa naar inhoud. Samen met de lokale ondernemers, betrokkenen en initiatiefnemers wordt een zo breed mogelijke programmering neergezet, waarin ook de situatie in Oekraïne aan bod komt.

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 is wederom een plechtig herdenkingsmoment voor allen die op Nederlandse bodem hebben gevochten voor onze vrijheid. In die herdenking is ook ruimte voor ‘Ode aan de veteranen’: de succesvolle brievenactie uit 2021 die een vervolg krijgt. Opnieuw zullen leerlingen, dit jaar naast Wageningen ook uit Arnhem en Nijmegen, een bedankbrief sturen aan alle nog in leven zijnde WOII-veteranen die op Nederlands grondgebied gevochten hebben.

De Bevrijdingsvuurceremonie op 4 mei krijgt dit jaar een grotere nationale uitstraling door een unieke samenwerking tussen Wageningen45, de NOS, XSAGA en Theater Na de Dam. “Vuur van de Vrijheid”, op NPO 1, op de late avond van 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking is de opmaat naar de traditionele ontsteking van het Nationaal Bevrijdingsvuur. Hotel de Wereld en het 5-mei plein vormen voor deze avond een symbolisch decor voor de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van dit programma wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 mei-plein. Dat gebeurt wederom door zogenaamde ‘verschilmakers’, die op hun eigen manier het verschil maken voor onze vrijheid. Direct aansluitend op de Bevrijdingsvuurceremonie, gaat de Nationale Bevrijdingsvuurestafette van start. Ongeveer 2.000 lopers van ca. 100 loopgroepen verspreiden in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur over heel Nederland. Met dit vuur wordt, door de eerdergenoemde verschilmakers, op alle 14 Bevrijdingsfestivals het festival geopend.

Ook ‘De Muzikale Tour van de Vrijheid’ keert terug en wel op NPO2. In deze tour ontmoeten artiesten en verhalenvertellers elkaar bij iconische oorlogsmonumenten in Gelderland. Daar neemt de verhalenverteller ons mee in zijn/haar beleving bij die locatie. De artiest laat zich daardoor inspireren en brengt vervolgens een muzikale ode aan de dit verhaal. In 2021 was dit programma een samenwerking tussen provincie Gelderland, Wageningen45 en Omroep Gelderland en krijgt dit jaar met dezelfde partners een landelijk vervolg bij de EO van maandag 2 t/m vrijdag 6 mei.

Hoewel de voorbereidingstijd kort is, probeert Wageningen45, in samenwerking met de gemeente Wageningen, provincie Gelderland, vfonds en alle andere partners, een zo’n compleet mogelijk en passend programma aan het publiek te presenteren.

We leven in een ongekende en onvoorspelbare tijd. De huidige situatie maakt ons allemaal pijnlijk duidelijk hoe belangrijk en kwetsbaar het begrip vrijheid is. Toch blijft het uitgangsprincipe juist nu overeind: op 4 mei herdenken we oorlogsslachtoffers en op 5 mei koesteren we samen de vrijheid die ons zo dierbaar is. Uiteraard hebben de ontwikkelingen in Oekraïne grote invloed op de invulling van die herdenking en viering. En die ontwikkelingen zullen we richting 4 en 5 mei ook steeds blijven toetsen aan ons programma en de verschillende onderdelen. Het belang van vrede en veiligheid moet extra voelbaar zijn en benadrukt worden. En hoe we samen verantwoordelijk zijn om die vrijheid te koesteren. We zetten ons daarom maximaal in om die boodschap op 4 en 5 mei te verspreiden: Vrijheid, samen maken wij het verschil!  

Het volledige jaarprogramma van Wageningen45 is terug te vinden op Wageningen45.nl.
Voor meer persinformatie:
pers@wageningen45.nl
Chris Janssen 06 1202 7768

Over Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45)
Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad der Bevrijding’. Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 76 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.

We leven in een uitzonderlijke tijd. Na de coronapandemie is de oorlog in Oekraïne voor velen de eerste keer dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Wat kan ons hoop en inspiratie bieden in onzekere tijden? Wat zijn onze bakens, wie zijn de rotsen in de branding? Juist daarom is in het herdenken van strijd, het vieren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Herdenken en vieren laten zich niet begrenzen door de vorm, zo bleek in 2021. Het publiek op 4 en 5 mei, was door de online aanpak, nog nooit zo groot! Wageningen45 gaat daarom door met een hybride aanpak: Het online succes wordt voortgezet en er wordt teruggekeerd naar de Wageningse straten met impactvolle live-evenementen om zoveel mogelijk (jonge) mensen te raken met de vrijheidsboodschap. Vrijheid: samen maken we het verschil!

 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI