WOII-veteranen centraal in Wageningse programmering 4 en 5 mei

28/04/2022

WOII-veteranen centraal in Wageningse programmering 4 en 5 mei

WOII-veteranen centraal in Wageningse programmering 4 en 5 mei

Herdenken en koesteren met impactvolle live-programmering in de Wageningse straten! 

Wageningen, 28-04-2022 - Juist nu Europa wordt opgeschrikt door een vreselijke oorlog, maakt Wageningen zich gereed voor 4 en 5 mei. Met oa. 1.300 deelnemers aan het Bevrijdingsdefilé, een Benefiet Herdenkingsconcert voor Oekraïne met Victoria Koblenko, ‘Vuur van de Vrijheid (4 mei, 23.00 NPO1), 1.500 lopers in de Bevrijdingsvuurestafette én 14 podia op het Bevrijdingsfestival, staat de ‘Stad der Bevrijding’ twee dagen in het teken van herdenken en koesteren! Bekijk hier het volledige programma van Wageningen45. Uiteraard hebben de ontwikkelingen in Oekraïne grote invloed op de invulling van de herdenking en viering. Het maakt ons allemaal pijnlijk duidelijk hoe belangrijk en kwetsbaar het begrip vrijheid is. En hoe we samen verantwoordelijk zijn om die vrijheid te koesteren. Daarom is het jaarthema van Wageningen45, Vrijheid: samen maken we het verschil! 

Lokaal én nationaal herdenkingsprogramma
Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat programma, in samenwerking met de 4Meiwerkgroep, start komende zondag al met Open Joodse Huizen, waarbij de verhalen van onderduikers en verzetsstrijden in Wageningen worden verteld. Op diezelfde dag opent er een bijzondere tentoonstelling de Casteelse Poort: 'Stad der Bevrijding, herdenkt en viert' over dodenherdenking en Bevrijdingsdag sinds 1945. Vanaf 2 mei start de Muzikale Tour van de Vrijheid, elke avond om 18.30 uur op NPO2. Daarin ontmoetingen tussen verhalenvertellers over de oorlog en artiesten die dat vertalen in muziek. Op 4 mei start de herdenking met de Stille Tocht door Wageningen en de kranslegging bij het Monument voor de Gevallenen, met uiteraard twee minuten stilte. Bekijk alle informatie hier.

Benefiet Herdenkingsconcert onder leiding van Victoria Koblenko
Vervolgens brengen we onder leiding van Victoria Koblenko een muzikale ode aan vrede en veiligheid: samen maken we het verschil! Muziek vertelt al eeuwenlang verhalen over landsgrenzen en door taalbarrières heen. Tijdens dit Benefiet Herdenkingsconcert, op het podium bij het WICC in Wageningen, zamelen we geld in voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Zoals President Zelensky tijdens de uitreiking van de Grammy’s uitsprak: “de bombardementen brengen stilte in Oekraïne, laat muziek vanuit de hele wereld die stilte opvullen om het verhaal van ons land te vertellen”. Er zijn nog tickets beschikbaar, alle steun is welkom! Live uitzending door Omroep Gelderland, om 21.00 uur. 

image

Vuur van de Vrijheid (NOS) en 1.500 lopers in Bevrijdingsvuurestafette 
We sluiten 4 mei af met ‘Vuur van de Vrijheid’. In dit tv-programma wordt een burg geslagen tussen herdenken op 4 mei en vieren op 5 mei. Met optredens en bijdragen die het verhaal over vrijheid en onvrijheid vertellen. Van Karsu tot Paul van Vliet en van Meau tot Jamai. Aan het einde van dit programma wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken door een Britse WOII-veteraan, samen met de Burgemeester van Wageningen, Floor Vermeulen. Vervolgens brengen de 14 verschilmakers (waaronder Duncan Laurence) het vuur naar de 14 bevrijdingsfestivals. Zij worden vergezeld door maar liefst 1.500 lopers van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette die terugkeert. Zij halen het vuur op, op het 5 Mei Plein, waarna het Bevrijdingsvuur weer door heel Nederland raast. Live uitzending door NOS, om 23.00 uur, NPO1. Bekijk hier alle informatie.

image
Archiefbeeld uit Bevrijdingsvuurceremonie 2021

5 mei in teken 'koesteren van de vrijheid'
Op 5 mei koesteren we de vrijheid. De oorlog in Oekraïne maakt ons allemaal pijnlijk duidelijk hoe belangrijk en kwetsbaar het begrip vrijheid is. En hoe we samen verantwoordelijk zijn om die vrijheid te koesteren en te bewaken. Dat doen we met onze blik op de wereld. Jaarlijks vragen we, vanuit de ‘Stad der Bevrijding’, aandacht voor het schokkende feit dat er sinds de Tweede Wereldoorlog, wereldwijd nog geen dag zonder oorlog is geweest. En is er dit jaar, als we op 4 en 5 mei herdenken en koesteren, veel aandacht voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, want samen kunnen we een verschil maken! Bekijk hier het hele programma.

Nationale Herdenking Capitulaties 1945 met minister Ollongren en 20 Britse WOII-veteranen
We starten met de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, de internationale herdenking waarbij de bevrijding van Nederland wordt herdacht. Hierbij zijn minister Ollongren, de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, professor Van Vollenhoven, 8 militaire attachees en maar liefst 20 Britse WOII-veteranen aanwezig. Dat is vermoedelijk de laatste keer, de heel hoge leeftijd van de veteranen maakt de reis naar Wageningen inmiddels een (te) grote inspanning. 

In deze ceremonie, met herkenbare vlaggenceremonie en flypast, komt de ‘Ode aan de Veteranen terug’. Waarbij middelbare scholieren zijn gevraagd te reflecteren op de heldendaden van onze veteranen. Die scholieren van de Pantarijn in Wageningen en de Montessori Colleges uit Arnhem en Nijmegen, hebben alle nog in leven zijnde Tweede Wereldoorlog-veteranen ook dit jaar een dankbrief geschreven. Daarmee worden de verschilmakers van toen, Tweede Wereldoorlog-veteranen, bedankt door de verschilmakers van morgen: middelbare scholieren. Een ‘Ode aan de Veteranen’: de vrijheidsboodschap wordt zo weer aan een volgende generatie doorgegeven. Live uitzending door Omroep Gelderland, om 12.00 uur. Lees hier alle informatie.

image
De vlaggenceremonie van de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 

Bevrijdingsdefilé met in totaal 1.300 deelnemers (én WOII-veteranen)
Aansluitend keert bovendien het Bevrijdingsdefilé terug met voorop die veteranen die in de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gevochten. Het is goed dat het ministerie van Defensie ook voor de toekomst de samenwerking heeft toegezegd: daarmee blijft het defilé een vast onderdeel van 5 mei. Wij mogen ook in de toekomst actief dienende militairen blijven ontvangen in de ‘Stad der Bevrijding’. Zo behoudt het defilé ook in de toekomst de relevantie. Live uitzending door Omroep Gelderland, vanaf 12.30 uur. Bekijk hier de line-up van het Bevrijdingsdefilé.

image
Archiefbeeld Bevrijdingsfestival Gelderland

Bevrijdingsfestival Gelderland en Veterans Stories Shared
Om 13.00 uur barst vervolgens het Bevrijdingsfestival los met 14 podia door de hele stad. Vanuit het verleden bestond de wens om 5 mei weer samen met de stad en de lokale ondernemers vorm te geven: ‘een programma voor en door Wageningen’. En we bieden daarom graag het podium aan veelbelovend talent én professionele musici die een heel lastige periode achter de rug hebben. Ook met bekende namen als Rondé, Donnie en MEROL. In het Arboretum is er bovendien ruimte om het gesprek met veteranen aan te gaan in ‘Veterans stories shared’ vanaf 14.00 uur. Bekijk hier de hele line-up van het Bevrijdingsfestival.

Bekijk hier het volledige programma van Wageningen45.

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI