Wereldgesprek Roger Cremers

Praat mee over herdenken en eren tijdens het Wereldgesprek: World War Two Today

Naar de gelijknamige fototentoonstelling van Roger Cremers in Visum Mundi

Bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog zoeken we nog altijd naar passende manieren om te herdenken en er van te leren. De manier waarop we dit doen is in de loop der tijd veranderd. We bezoeken gedenkplaatsen zoals monumenten, oorlogsgraven en concentratiekampen, nemen deel aan herdenkingen of we geven meer karakteristieke invulling met bijvoorbeeld re-enactments. Waar de intenties goed zijn, legde Roger Cremers met zijn fotografie soms toch een confronterende werkelijkheid van ongemak bloot. Zo schreef Sunday Times Magazine lovend over hoe Cremers ‘soms ongemakkelijke aanwezigheid’ van toeristen in Auschwitz had vastgelegd.

Roger Cremers zag de ontwikkelingen in de manier waarop we de Tweede Wereldoorlog herdenken en had als doel deze te documenteren. De individuele beelden laten in deze unieke serie de confronterende realiteit voor zichzelf spreken. Arnon Grunberg schreef over de foto’s: ‘De spanning die in vrijwel alle foto’s van Cremers te vinden is, is de spanning tussen de sacrale plek en de bezoekers van de plek die (ongewild) aan ontheiliging doen, zodat de kijker telkens weer in tweestrijd verkeert: kijkt hij naar een sacrale plek of kijkt hij naar de ontheiliging ervan?’

Nu zijn fotoreportage opnieuw tentoongesteld wordt, dit keer in Visum Mundi in het Vrijheidskwartier van Wageningen, reflecteren we op wat het aanstaande jubileumjaar met deze trend doet:
Gaan we nieuwe vormen van herdenken en eren ontplooien? Worden de Tweede Wereldoorlog verhalen levendiger dan ooit in het jaar dat we 80 jaar vrijheid vieren? Of verliezen we juist aandacht voor de Nederlandse geschiedenis nu er elders in de wereld vreselijke oorlogen woeden?

Salwa van der Gaag, NOS journalist en presentator, gaat met Roger Cremers dieper in op hoe we ons in het hier en nu verhouden tot o.a. zijn iconische fotoreeks, tijdens het Wereldgesprek op donderdag 19 september in Hotel de Wereld.

Roger Cremers (1972) won in 2009 de eerste prijs in de categorie ‘Arts and Entertainment’ van de World Press Photo met zijn reeks over toerisme in Auschwitz, en een aantal jaren later won hij de derde prijs in de categorie ‘Buitenland: nieuws (serie)’ van de Zilveren Camera 2015 voor zijn fotoreeks ‘Straten na Bataclan’, over de aanslagen in Parijs in november 2015.

Je kunt je registreren voor het bijwonen van dit evenement via een e-mail naar contact@wageningen45.nl. (Niet verplicht)
We kijken ernaar uit je te mogen ontvangen!

Programma 19 september
19.30 uur - Inloop
20.00 uur - Aanvang Wereldgesprek: World War Two Today
21.00 uur - Naborrel
22.00 uur - Einde event

Over de locatie
Hotel De Wereld
Grote Capitulatiezaal
5 Mei Plein 1
6703 CD Wageningen

Bereikbaarheid per auto 
Volg de routebeschrijving/bebording/navigatie naar Wageningen Centrum. 

Parkeren
Je kunt gebruik maken van de parkeerfaciliteiten in het centrum.

Bereikbaarheid per openbaar vervoer
Plan de route naar Hotel de Wereld via www.9292.nl.
Busstation Wageningen is de dichtstbijzijnde bushalte, via treinstation Ede-Wageningen of Arnhem Centraal.

*Er worden foto’s gemaakt van het Wereldgesprek voor publicatie doeleinden na afloop. Met het bijwonen van het evenement ga je akkoord met het beeldmateriaal dat wordt gemaakt tijdens het Wereldgesprek.

Benieuwd naar de fototentoonstelling van Roger Cremers in Visum Mundi? Klik dan hier

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI