680 WOII-veteranen bedankt met speciale ode door Wageningse scholieren
16/04/2021
680 WOII-veteranen bedankt met speciale ode door Wageningse scholieren
Voor het tweede jaar op rij konden WOII-veteranen niet naar Wageningen, Stad der Bevrijding, komen voor de herdenking/viering op 4 en 5 mei. Daarom bracht het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) een deel van de stad naar hen. Zo werden wereldwijd 680 WOII-veteranen, die zich op Nederlands grondgebied hebben ingezet, in het zonnetje gezet. Wageningse scholieren van Scholengemeenschap Pantarijn hebben alle veteranen een speciale dankbrief geschreven. “De verschilmakers van toen worden bedankt door de verschilmakers van morgen”, aldus Thera Westerhoud (Directeur Wageningen45). Ruim 60 vrijwilligers waren onderweg om de brieven, inclusief een bos tulpen (Freedom Flames), bij de 288 Nederlandse veteranen langs te brengen.
Alle 680 veteranen, uit de acht landen die zich op Nederlands grondgebied hebben ingezet (Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Verenigde Staten, Polen en Noorwegen) kregen een persoonlijke brief, geschreven door leerlingen van de Wageningse Scholengemeenschap Pantarijn. “Het is heel bijzonder dat wij in vrijheid leven, daarom wilde ik de veteranen bedanken. Juist in deze tijd realiseer je je hoe belangrijk vrijheid is”, aldus Jasmijn, leerling van Pantarijn.
60 vrijwilligers brachten vandaag de brieven en bloemen persoonlijk langs bij de 288 Nederlandse veteranen: “Mooi om op deze manier alsnog bij te kunnen dragen aan de belangrijke herdenking/viering van 4 en 5 mei. En goed dat we van tevoren getest worden op corona. De veiligheid van onze veteranen staat uiteraard voorop”, aldus Henk (vrijwilliger Wageningen45).
Rechtstreeks geheugen
Al 76 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. Het levende en sprekende geheugen van de bevrijding. Een geheugen dat in de komende decennia zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsbakens relevanter dan ooit. Hoe maken we het verhaal van Wageningen, het verhaal van vrijheid toekomstbestending? Ook zonder de directe getuigenissen: wie zijn de nieuwe verschilmakers? En juist daarom zijn de scholieren van de Pantarijn geactiveerd om deze dankbrieven te schrijven én na te denken over het begrip ‘vrijheid’.
Alle activiteiten rondom 4 & 5 mei zijn, volgens de coronamaatregelen, zonder publiek. Daarom is alles te volgen in het interactieve Wageningen45 Live