Een terugblik op de kick-off van 18 februari

08/04/2021

Een terugblik op de kick-off van 18 februari

Vorig week werd het programma richting 4 & 5 mei in Wageningen gelanceerd. Met talloze reportages, optredens en activiteiten wordt invulling gegeven aan het thema, ‘Vrijheid: Jij maakt het verschil!’. Bekende onderdelen als het bevrijdingsvuur, Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en een (aangepast) Bevrijdingsfestival zijn ook dit jaar belangrijke bouwstenen van het programma. Vanwege het coronavirus is publiek bij de activiteiten (vooralsnog) niet mogelijk. Alle programmering is daarom twee dagen lang te volgen via een interactief programma, Wageningen45 LIVE, op Wageningen45.nl. Burgemeester Geert van Rumund is enthousiast: “Knap dat met dit programma, met alle vrijwilligers, partners en (lokale) initiatieven, Wageningen haar beste beentje voorzet en in deze moeilijke periode uitzoekt en uitvoert wat wél mogelijk is. Zo voert de Stad der Bevrijding haar opdracht uit om vrijheid te hoeden!”

 

Kijk hier de hele uitzending gemist!

Verschilmakers & bevrijdingsvuur

In de avond van 4 mei wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen. Daar maken we kennis met een nieuw fenomeen: de 14 verschilmakers van Wageningen45. Voorzitter Toon van Asseldonk legt uit: “Al 76 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. Een geheugen dat in het komende decennium zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsambassadeurs relevanter dan ooit. Juist nu wereldwijd vrijheden en verworvenheden (nog steeds) onder druk staan. Dit is daarom hét moment om nieuwe generaties verschilmakers te activeren en via Wageningen45 aan het woord te laten. Hoe maken zij het verschil?”. De verhalen van deze 14 verschilmakers zien we terug op 4 mei bij zowel de NOS, Omroep Gelderland als Wageningen45 LIVE. Na de bevrijdingsvuurceremonie brengen zij het vuur naar de 14 Bevrijdingsfestivals door heel Nederland.

 

Veteranen

Hoewel er dit jaar geen veteranen naar Wageningen kunnen komen, worden ze nauw betrokken bij het programma. Tijdens de persbijeenkomst deelde veteraan Wim Oldenhof (96) zijn ervaringen: “Als jonge jongen denk je niet na over gevolgen op lange termijn, je probeert op dat moment het goede te doen”. Met een speciale brievenactie worden alle veteranen, die op Nederlands grondgebied hebben gevochten, in aanloop naar 5 mei bedankt door ruim 350 Wageningse scholieren. Een aantal van deze veteranen zien we (op video) terug tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei, terwijl die brieven worden voorgelezen door scholieren van SG Pantarijn. Daarna start in Wageningen, het aangepaste Bevrijdingsfestival Gelderland, uitgezonden via Wageningen45 LIVE

 

Muzikale tour vd vrijheid

Tien iconische Gelderse oorlogsmonumenten, tien muziekmakers én tien verhalenvertellers komen samen in de Muzikale Tour voor de Vrijheid. Speciaal voor Wageningen45, in samenwerking met Omroep Gelderland, bundelen deze artiesten hun krachten in aanloop naar Bevrijdingsdag. Geïnspireerd door de verhalen uit het verleden maken de muziekmakers een muziekstuk, aangevuld met hun eigen ervaringen en hun blik op de wereld. Zij worden gekoppeld aan een verhalenverteller met een bijzonder verhaal bij een oorlogsmonument. Het resultaat van deze ontmoetingen is op 5 mei om 16.00 uur zichtbaar bij Omroep Gelderland.

 

Vraag en antwoord

Tijdens de kick-off keken veel mensen mee en was er ruimte om vragen te stellen. Omdat er onvoldoende tijd was om deze allemaal live te beantwoorden hieronder alsnog antwoord op de meest gestelde vragen:
 
1. Is het een optie om jonge veteranen in te zetten om de viering en herdenking in de toekomst te bestendigen?
Jazeker, ook jonge(re) veteranen zijn echte verschilmakers en zullen daarom in de toekomst blijvend onderdeel zijn van de herdenking en viering op 4 & 5 mei. 
 
2. Gaat er in de komende jaren gemikt worden op een net zo groot bevrijdingsfestival als voorheen?
Dat is natuurlijk wel de hoop. Vanwege het Coronavirus heeft het programma ook dit jaar een aangepaste vorm. Gelukkig biedt de techniek ons de kans het alsnog, op afstand, met elkaar te beleven. Zodra het weer kan hopen we weer met velen, fysiek bij elkaar, de viering & herdenking te kunnen beleven.
 
3. Gaat de bevrijdingsvuur-estafette door?
Duizenden deelnemers hebben zich aangemeld om het vuur samen door het hele land te brengen. Helaas kan dat dit, net als het defilé en het Foulkes Festival, dit jaar niet doorgaan vanwege de Coronamaatregelen. We kijken ernaar uit om dit in de toekomst weer te vorm te geven! Gelukkig is er ondanks de maatregelen een rijk programma met bijvoorbeeld het bevrijdingsvuur, de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en een (aangepast) Bevrijdingsfestival. Alle programmering is twee dagen lang te volgen via een interactief programma, Wageningen45 LIVE, op Wageningen45.nl.

 

Save the date!

Dinsdag 23 maart 2021 een ‘Wereldgesprek’ via Wageningen45.nl, precieze tijdstippen en programma volgen!

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag 2021Verkorte Jaarrekening 2021Publicatieplicht ANBI-status

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI