WOII-veteraan Harry Rawlins (96) ontsteekt Nationaal Bevrijdingsvuur

04/05/2022

WOII-veteraan Harry Rawlins (96) ontsteekt Nationaal Bevrijdingsvuur

Wageningen, 05-05-2022 - Op het 5 Mei Plein in Wageningen is vanavond het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken. In het NOS-programma ‘Vuur van de Vrijheid’ werd een brug gemaakt van herdenken op 4 mei naar vrijheid koesteren op 5 mei. Met optredens van Meau, Paul van Vliet, Victoria Koblenko, Jamai, Jacob Derwig, Karsu en vele anderen werden oorlogsslachtoffers herdacht én het belang van vrede en veiligheid benadrukt. En hoe we samen verantwoordelijk zijn om die te koesteren. De Britse WOII-veteraan Harry Rawlins en Floor Vermeulen (burgemeester Wageningen) ontstaken samen het bevrijdingsvuur. In de nacht van 4 op 5 mei brengen 1.500 lopers uit 80 loopgroepen (gemeenten) het vuur door heel Nederland. 

Benefiet Herdenkingsconcert onder leiding van Victoria Koblenko
Eerder op 4 mei bracht Wageningen onder leiding van Victoria Koblenko een muzikale ode aan vrede en veiligheid: samen maken we het verschil! Muziek vertelt al eeuwenlang verhalen over landsgrenzen en door taalbarrières heen. Tijdens dit Benefiet Herdenkingsconcert, op het podium bij het WICC in Wageningen, werd geld ingezameld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Zoals President Zelensky tijdens de uitreiking van de Grammy’s uitsprak: “de bombardementen brengen stilte in Oekraïne, laat muziek vanuit de hele wereld die stilte opvullen om het verhaal van ons land te vertellen”. Wageningen45-directeur, Thera Westerhoud: "het is goed om vanuit Wageningen, de Stad der Bevrijding, onze solidariteit met Oekraïne te tonen. Bij het herdenken en koesteren van vrijheid past een blik de wereld. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar vrede en veiligheid is." Doneren kan nog steeds via Wageningen45.nl.
 
Op 4 mei startte de herdenking met de Stille Tocht door Wageningen en de kranslegging bij het Monument voor de Gevallenen, georganiseerd door de 4Mei werkgroep. Bovendien was er de solotheatervoorstelling ‘Zij zagen Oorlog’ van Ksenia Marasanova. Ze nam het publiek mee naar zes mensen die in bewogen tijden een beslissing moeten nemen en elk goede bedoelingen hebben. 
 
Programma 5 mei
Op 5 mei koesteren we de vrijheid. De oorlog in Oekraïne maakt ons allemaal pijnlijk duidelijk hoe belangrijk en kwetsbaar het begrip vrijheid is. En hoe we samen verantwoordelijk zijn om die vrijheid te koesteren en te bewaken. Dat doen we met onze blik op de wereld. Jaarlijks vragen we, vanuit de ‘Stad der Bevrijding’, aandacht voor het schokkende feit dat er sinds de Tweede Wereldoorlog, wereldwijd nog geen dag zonder oorlog is geweest. En is er dit jaar, als we op  5 mei de vrijheid koesteren, veel aandacht voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, want samen kunnen we een verschil maken! Bekijk hier het hele programma.
 
Nationale Herdenking Capitulaties 1945 met minister Ollongren en 20 Britse WOII-veteranen
We starten met de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, de internationale herdenking waarbij de bevrijding van Nederland wordt herdacht. Hierbij zijn minister Ollongren, de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, professor Van Vollenhoven, 8 militaire attachees en maar liefst 20 Britse WOII-veteranen aanwezig. Dat is vermoedelijk de laatste keer, de heel hoge leeftijd van de veteranen maakt de reis naar Wageningen inmiddels een (te) grote inspanning.
 
In deze ceremonie, met herkenbare vlaggenceremonie en flypast, komt de ‘Ode aan de Veteranen terug’. Waarbij middelbare scholieren zijn gevraagd te reflecteren op de heldendaden van onze veteranen. Die scholieren van de Pantarijn in Wageningen en de Montessori Colleges uit Arnhem en Nijmegen, hebben alle nog in leven zijnde Tweede Wereldoorlog-veteranen ook dit jaar een dankbrief geschreven. Daarmee worden de verschilmakers van toen, Tweede Wereldoorlog-veteranen, bedankt door de verschilmakers van morgen: middelbare scholieren. Een ‘Ode aan de Veteranen’: de vrijheidsboodschap wordt zo weer aan een volgende generatie doorgegeven. Live uitzending door Omroep Gelderland, om 12.00 uur. Lees hier alle informatie.
 
Bevrijdingsdefilé met in totaal 1.300 deelnemers (én WOII-veteranen)
Aansluitend keert bovendien het Bevrijdingsdefilé terug met voorop die veteranen die in de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gevochten. Het is goed dat het ministerie van Defensie ook voor de toekomst de samenwerking heeft toegezegd: daarmee blijft het defilé een vast onderdeel van 5 mei. Wij mogen ook in de toekomst actief dienende militairen blijven ontvangen in de ‘Stad der Bevrijding’. Zo behoudt het defilé ook in de toekomst de relevantie. Live uitzending door Omroep Gelderland, vanaf 12.30 uur. Bekijk hier de line-up van het Bevrijdingsdefilé.
 
Bevrijdingsfestival Gelderland en Veterans Stories Shared
Om 13.00 uur barst vervolgens het Bevrijdingsfestival los met 14 podia door de hele stad. Vanuit het verleden bestond de wens om 5 mei weer samen met de stad en de lokale ondernemers vorm te geven: ‘een programma voor en door Wageningen’. En we bieden daarom graag het podium aan veelbelovend talent én professionele musici die een heel lastige periode achter de rug hebben. Ook met bekende namen als Rondé, Donnie en MEROL. In het Arboretum is er bovendien ruimte om het gesprek met veteranen aan te gaan in ‘Veterans stories shared’ vanaf 14.00 uur. Bekijk hier de hele line-up van het Bevrijdingsfestival.
 
Bekijk hier het volledige programma van Wageningen45.nl
 
Voor meer persinformatie:
Chris Janssen 06 1202 7768
 
Over Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45)
Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 77 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.
 
We leven in een uitzonderlijke tijd. Na de coronapandemie is de oorlog in Oekraïne voor velen de eerste keer dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Wat kan ons hoop en inspiratie bieden in onzekere tijden? Wat zijn onze bakens, wie zijn de rotsen in de branding? Juist daarom is in het herdenken van strijd, het vieren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Herdenken en vieren laten zich niet begrenzen door de vorm, zo bleek in 2021. Het publiek op 4 en 5 mei, was door de online aanpak, nog nooit zo groot! Wageningen45 gaat daarom door met een hybride aanpak: Het online succes wordt voortgezet en er wordt teruggekeerd naar de Wageningse straten met impactvolle live-evenementen om zoveel mogelijk (jonge) mensen te raken met de vrijheidsboodschap. Vrijheid: samen maken we het verschil!

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI