Organisatie

HERDENKEN

Herdenken en vieren in Wageningen

In Nederland herdenken wij op 4 mei de militaire en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en latere missies van Nederlandse militairen. Op 5 mei vieren wij de bevrijding. Wageningen, de Stad der Bevrijding, herdenkt op 4 mei samen met de Wageningse gemeenschap haar slachtoffers tijdens de Stille Tocht en met een Herdenkingsexpositie in de Grote Kerk op de Markt. Laat op de avond is op het 5 Mei plein de Bevrijdingsvuurceremonie, na middernacht gevolgd door de Bevrijdingsvuurestafette. Herdenken gaat hierbij over in vieren en krijgt een nationaal karakter

Stille Tocht

  • De Stille Tocht start om 19.15 uur bij de Johannes de Doperkerk in de Bergstraat. Het programma begint om 19.00 uur. Trees Troostwijk vertelt over haar herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog, toen zij was ondergedoken in Wageningen.
  • De Stille Trom leidt de Stille Tocht, samen met burgemeester Van Rumund en leerlingen van twee basisscholen. Bij het Joods monument De Levenspoort legt burgemeester Van Rumund naar Joods gebruik namens alle Wageningers een steentje, samen met leerlingen van de Margrietschool die het monument hebben geadopteerd.
  • Tegen achten arriveert de stoet bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg. Om 20:00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. De Wageningse Harmonie omlijst de plechtigheid met hymnen, The Last Post  en het Wilhelmus.
  • Namens de gehele Wageningse gemeenschap legt de burgemeester een krans bij het monument. Hij wordt daarbij begeleid door leerlingen van de Johan Frisoschool, die het monument heeft geadopteerd.
  • Daarna kunnen Wageningse maatschappelijke organisaties en Wageningse burgers bloemen leggen.
    Na de Stille Tocht is er gelegenheid  om de Herdenkingsexpositie  te bezoeken in de Grote Kerk op de Markt.

Herdenkingsexpositie

Aansluitend aan de Stille Tocht vindt in de Grote Kerk op de Markt  een Herdenkingsexpositie plaats, vanaf 20.30 uur. Het thema is ‘de kracht van het persoonlijke verhaal’. Deze foto-expositie toont getuigenissen van de oorlog in Wageningen. Zo zijn er foto’s en herinneringen van Henk Slotboom die tijdens de oorlog woonde in de Julianastraat 34.

Tijdens de expositie, vanaf 20.45 uur, zingt het Hull Freedom Chorus uit Engeland enkele liederen. Het koor brengt het Bevrijdingsvuur mee dat ook dit jaar weer uit Hull via de route van de bevrijders naar Wageningen komt. Met dit vuur worden lichtjes aangestoken waarmee bezoekers desgewenst kunnen aansluiten bij Kaarsjes op de Dijk . De organisatie daarvan is in handen van het LEEFfestival. De expositie sluit om 21.45 uur. De toegang is gratis. NB De expositie is ook ‘s middags te bezoeken, de openingstijden zijn nog niet bekend

Bevrijdingsvuur

Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal. Voor middernacht markeert de Bevrijdingsvuurceremonie de overgang van herdenken op 4 mei naar de viering van de bevrijding op 5 mei. Precies middernacht ontsteekt de burgemeester het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein. Daarop volgt de Bevrijdingsvuurestafette: lopersgroepen vanuit  vele gemeenten ontvangen van de burgemeester het Bevrijdingsvuur en brengen dat in estafette elk naar hun eigen gemeente.

null

Herdenken

Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal.

null

Vieren

Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal. Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal.

null

Educatie

Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal. Voor en na middernacht staat op het 5 Mei plein het Bevrijdingsvuur centraal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief