Programma 4 mei

staat in het teken van herdenken

Bekijk hier het programma van 5 mei

Bekijk hieronder het programma voor 4 mei 2024. 

11.00 uur | Herdenkingsexpositie

In 2017 organiseerde de Wageningse 4Meiwerkgroep voor het eerst een herdenkingsexpositie. Want op 4 mei herdenken wij alle Wageningse slachtoffers maar wie kende toen hun verhalen en die van de stad?

De werkgroep krijgt medewerking van vele Wageningers. Van ooggetuigen die hun persoonlijke verhaal vertellen, van partijen die de historie en WOII van Wageningen onderzoeken en (beeld)materiaal leveren voor de expositie. Vele Wageningers, oud en jong, hebben de expositie al bezocht en in de afgelopen jaren zien groeien. 

De herdenkingsexpositie is alleen op 4 mei te bezichtigen in de Grote Kerk op de Markt, van 11.00 tot 18.00 uur en van 20.15 tot 21.30 uur. Het programma vind je hier!

19.00 uur | Stille Tocht & Dodenherdenking Wageningen

In heel Nederland herdenken wij de slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door geweld zijn omgekomen. Wij herdenken zowel de slachtoffers uit oorlogssituaties als zij die omkwamen bij vredesoperaties. In Wageningen staan we stil bij de lokale slachtoffers en wat het voor inwoners van onze stad betekende en nog steeds betekent.

Voorafgaand de Stille Tocht is er een herdenkingsdienst in de Johannes de Doperkerk, deze start om 18.15 uur. De herdenking en het startpunt van de Stille Tocht is bij de Johannes de Doperkerk om 19.00 uur. Om 19.50 uur is de aankomst bij ‘Monument voor de Gevallenen’ aan de Costerweg. Hier vindt om 20.00 uur de Dodenherdenking, 2 minuten stilte, plaats gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging. 

 

20.00 uur | Dodenherdenking

In heel Nederland herdenken wij de slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door geweld zijn omgekomen. Wij herdenken zowel de slachtoffers uit oorlogssituaties als zij die omkwamen bij vredesoperaties. In Wageningen staan we stil bij de lokale slachtoffers en wat het voor inwoners van onze stad betekende en nog steeds betekent.

Samen kunnen we 2 minuten stilte in acht nemen bij het ‘Monument voor de Gevallenen’ aan de Costerweg. Nieuw dit jaar is een groot scherm waardoor de herdenking voor een breed publiek goed te volgen is. Dit kan natuurlijk ook thuis, op het werk of onderweg (op een veilige manier). 

23.00 uur | Vuur van de Vrijheid

De Bevrijdingsvuurceremonie zal dit jaar, op 4 mei 2024, wederom een grote nationale uitstraling krijgen door een unieke samenwerking tussen Wageningen45, de NOS, Theater na de Dam en XSAGA. “Vuur van de Vrijheid”, op NPO 1, op de late avond van 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking is de opmaat naar de traditionele ontsteking van het Nationaal Bevrijdingsvuur. Hotel De Wereld en het 5 Mei Plein zullen voor deze avond een symbolisch decor vormen voor de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van dit programma wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei Plein. Dat gebeurt wederom door de Verschilmakers, die op hun eigen manier het verschil maken voor onze vrijheid.
 
Op het 5 Mei Plein is ruimte om op aangewezen plekken de ceremonie van dichtbij te volgen. Vanwege de muzikale en theatrale aankleding van de ceremonie is de ruimte beperkt. 
 
Benieuwd naar de Bevrijdingsvuurceremonie van vorig jaar? Klik hier.
 

00:00 uur | Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2024

Aansluitend op de Bevrijdingsvuurceremonie, gaat de Nationale Bevrijdingsvuurestafette van start. Ongeveer 1700 lopers van ca. 100 loopgroepen verspreiden in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur over heel Nederland. 14 Verschilmakers brengen dit vuur de volgende dag, op 5 mei, naar alle 14 Bevrijdingsfestivals verspreid over heel Nederland waarmee de festivals geopend worden. 

Lees meer

 
Het laatste nieuws

Het laatste nieuws

Bekijk alles

19/04/2024

Nederlandse Bevrijdingsverhalen worden vereeuwigd in de Stad der Bevrijding

Lees meer

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI